Electorala

Curtea de Apel Comrat examinează legalitatea alegerilor bașcanului autonomiei găgăuze

La Curtea de Apel Comrat a început ședința privind legalitatea alegerilor bașcanului autonomiei găgăuze din 30 aprilie și 14 mai. Magistrații urmează să se pronunțe dacă vor valida rezultatele alegerilor.

Corespondentul Moldova 1 Ecaterina Terzi a transmis de la Comrat că înaintea ședinței care a început la ora 10.00, președintele colegiului de apel Andrei Mironov a comunicat că a primit o petiție din partea unuia din candidați, Serghei Cernev. Acesta nu este prezent la ședință.

De asemenea, Curtea de Apel Comrat a fost sesizată de Poliție privind dosarul penal intentat în baza unui șir de articole cu referire la alegerile bașcanului din autonomia găgăuză.

Magistrații și-au luat o pauză. În sală este prezentă Evghenia Guțul, candidata care, potrivit datelor autorității electorale locale, a acumulat cele mai multe voturi.

Pe 30 aprilie și 14 mai (turul doi) în autonomia găgăuză au avut loc alegeri ale bașcanului. În primul tur au participat opt candidați. În cel de-al doilea tur de scrutin, lupta pentru funcția de bașcan al autonomiei s-a dat între Evghenia Guțul, susținută de Partidul „Șor” și Grigori Uzun, candidatul sprijinit de socialiști.

Examinarea legalității scrutinului din autonomia găgăuză se desfășoară în condițiile în care Consiliul electoral și Adunarea Populară de la Comrat au recunoscut victoria în alegeri a Evgheniei Guțul, iar organele de drept desfășoară acțiuni de urmărire penală în dosarul coruperii alegătorilor.

Comisia Electorală Centrală a constatat că toți cei opt candidați au cheltuit mijloace financiare ce depășesc sumele declarate.

Dubioasă este și declarația de avere a reprezentantei Partidului "Șor", Evghenia Guțul, care anul trecut a câștigat doar patru mii de lei.

În declarația sa de avere, în perioada 1 ianuarie 2021 - 31 decembrie 2022, Evghenia Guțul a ridicat un salariu de 4 243 lei. Totodată, ea a primit și 15 300 lei indemnizație pentru creșterea copilului. Nici în anii precedenți, reprezentanta Partidului "Șor" nu s-a lăudat cu venituri mai mari.

În emisiunea SCANER realizată de Daria Gvindjia la 21 mai, a fost inserată înregistrarea acestui dialog cu Evghenia Guțul, candidata Partidului „Șor” la alegerile pentru funcția de guvernator al autonomiei găgăuze.

„- Pentru 11 ani munciți oficial dumneavoastră ați câștigat 104 mii lei.

Este răspunsul oferit jurnaliștilor de Guțul, în urma Adunării Populare desfășurate săptămâna trecută, ca rezultat al perchezițiilor efectuate de ofițerii Centrului Național Anticorupție, ai Inspectoratului Național de Investigații și procurorii Anticorupție.

Descinderile au avut loc la sediul Consiliului Electoral din Autonomia Găgăuză, la scurt timp după ce CEC-ul din Comrat a recunoscut alegerile bașcanului ca fiind valabile. Potrivit oamenilor legii, în listele alegătorilor, ar fi fost incluse numele unor persoane decedate sau aflate peste hotare, dar care, în cel de-al doilea scrutin și-ar fi exercitat dreptul la vot.

În urma perchezițiilor, au fost ridicate cutiile cu listele electorale. Materialele fac parte din dosarul finanțării ilegale și coruperii alegătorilor. La câteva zile după, șefa Consiliului electoral local din regiunea găgăuză a fost citată la CNA pentru a participa la procedura de desigilare a cutiilor.

În timp ce soarta bașcanului găgăuziei este incertă, deputatații PSRM, Vasile Bolea și Alexandr Suhodolski, merg în Israel, unde se întâlnesc cu Ilan Șor, condamnat la 15 ani de închisoare în dosarul "Frauda Bancară" și dat în urmărire internațională.

Bolea a recunoscut acest lucru, fiind surprins de jurnaliști pe Aeroportul Internațional Chișinău, la întoarcerea în țară.: „Evident am avut, cu adevărat, o întâlnire și cu domnul Ilan Șor. Ne-am întâlnit cu dl Suhodolski și cu dl Petrov”.

Premierul Dorin Recean, făcând referire la vizita celor doi, a menționat că toți cei care perpetuează activitatea criminalilor vor fi trași la răspundere.

Citește mai mult