Politic

Nicu Popescu a făcut totalul vizitei la Bruxelles: Republica Moldova, sprijinită în calea spre UE

România, Slovenia, Irlanda, Grecia, Finlanda și Austria sprijină Republica Moldova în procesul de aderare la Uniunea Europeană. Asigurarea vine din partea miniștrilor de Externe ai țărilor nominalizate, anunță șeful diplomației de la Chișinău, Nicu Popescu, pe canalul său de Telegram. Potrivit oficialului, subiectul integrării țării noastre în comunitatea europeană a fost abordat în cadrul mai multor întrevederi bilaterale cu omologi din statele membre ale UE și oficiali ai Uniunii Europene, în marja reuniunii ministeriale din 12 decembrie, de la Bruxelles.

Telegram/Nicu Popescu
Sursa: Telegram/Nicu Popescu

„Am vorbit despre aderarea la Uniunea Europeană, în special realizarea Planului de acțiuni aprobat de autorități și muncim pentru proiecte concrete în beneficiul comunităților noastre, care ne vor conecta mai bine cu celelalte state europene - în special în sfera energiei, consolidarea dimensiunii de securitate și apărare, inclusiv prin Facilitatea europeană pentru pace și alte instrumente bilaterale, precum și o comunicare strânsă în domeniul justiției și statului de drept”, a scris Nicu Popescu pe Facebook, urmare a reunii ministeriale de la Bruxelles, care a reunit luni miniștrii de Externe ai statelor membre ale UE, precum și ai Armeniei, Azerbaidjanului, Georgiei și Ucrainei.

Oficialul de la Chișinău anunță că a avut, în marja vizitei de lucru întreprinse, ocazia să discute cu omologii săi din România Slovenia, Irlanda, Grecia, Austria, Finlanda și alți omologi din UE. Potrivit postării, șefii diplomațiilor nominalizate au transmis, în cadrul întrevederilor, „un puternic sprijin în calea noastră ireversibilă spre Uniunea Europeană”.

Amintim că ministrul de Externe, Nicu Popescu, a întreprins o vizită oficială la Bruxelles luni, 12 decembrie. Oficialul moldovean a participat la reuniunea ministerială a Parlamentului European, alături de miniștrii de Externe din statele membre ale UE și omologii din țările Parteneriatului Estic.

Potrivit lui Nicu Popescu, Parteneriatul Estic „este un format util”, grație căruia a fost dezvoltat Acordul de Asociere cu zona de liber schimb aprofundat și cuprinzător, iar drept rezultat - două treimi din schimburile comerciale ale Republicii Moldova sunt direcționate spre Uniunea Europeană. Acest lucru, potrivit oficialului, i-a permis țării noastre să construiască o reziliență mai bună decât cea pe care a avut-o cu zece sau 15 ani în urmă. Printre alte beneficii concrete dobândite în timp, Nicu Popescu enumeră: regimul liberalizat de vize, o conectivitate mai sporită cu UE, precum și consolidarea democrației Republicii Moldova.

Ecaterina Arvintii

Ecaterina Arvintii

Autor

Citește mai mult