În perioada caniculară, ANSA îndeamnă consumatorii să verifice mai minuțios produsele alimentare pentru a evita toxiinfecțiile
Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) atenționează consumatorii asupra riscurilor pentru sănătatea publică, în cazul achiziționării produselor alimentare din locuri neautorizate, în special de pe marginea carosabilului.
Procurarea alimentelor din locurile neautorizate unde nu sunt respectate normele sanitare și regimurile termice de păstrare a produselor, îi face pe consumatori mai vulnerabili și mai expuși la toxiinfecții, explică ANSA.
„Soarele, canicula și alimentele perisabile reprezintă una dintre cele mai periculoase combinații în această perioadă. Băuturile și mâncarea alterate, alături de fructele și legumele insuficient spălate, lactatele, carnea, peștele și ouăle, pot provoca toxiinfecții alimentare, ale căror simptome se resimt la câteva ore de la consum”, se menționează într-un comunicat al instituției.
Pentru a evita situațiile în care, pot fi achiziționate produse neconforme oamenilor li se recomandă să verifice mirosul, culoarea și, aspectul produsului. De asemenea, ANSA subliniază că legumele și fructele comercializate în spații deschise, neautorizate, afectează calitatea produselor.
De asemenea, Agenția atrage atenția consumatorilor să nu păstreze alimentele în mijloacele auto timp îndelungat. După achiziționare, să încerce să ajungă cât mai repede la destinație, pentru a le depozita corespunzător indicațiilor de pe ambalaje.
Amintim că Serviciul Hidrometeorologic de stat a emis cod galben de caniculă pe întreg teritoriul țării. Avertizarea a intrat în vigoare astăzi și va dura până pe 18 iulie.