Internațional

Căldură toridă în sudul Europei cauzată de un fenomen denumit Cerberus

Sudul Europei a ajuns să ardă la propriu din cauza unui val de căldură extremă, cauzat de un fenomen meteo denumit Cerberus. Căldura toridă a lovit deja mai multe țări. Mai mulți turiști s-au prăbușit în Grecia și Italia, iar un muncitor a murit în apropiere de Milano. Potrivit meteorologilor, în perioada următoare temperaturile vor depăși 40 de grade în majoritatea zonelor de pe continent. Situația este la fel de dramatică și în SUA, care se confruntă cu o căldură sufocantă, transmite The Guardian, potrivit Digi24.

stiri.md
Sursa: stiri.md

Anticiclonul Cerberus a adus aer cald din Africa în Europa. Aerul cald, care reține mai multă umiditate decât aerul rece, poate duce la condiții de căldură și uscăciune în unele zone și la ploi abundente și inundații în altele.

Pe întreg continentul, medicii, oamenii de știință și oficialii le-au spus oamenilor să fie foarte atenți la căldură. În Spania, Crucea Roșie le-a recomandat oamenilor din apropierea incendiilor să rămână în casă și să închidă ferestrele. În Grecia, voluntarii au împărțit sticle de apă în locurile turistice, iar autoritățile au luat măsura neobișnuită de a închide pentru scurt timp Acropole pentru a proteja turiștii.

Decizia de a închide principalul sit turistic al țării timp de cinci ore a fost luată în contextul în care guvernul a anunțat măsuri de urgență pentru a face față temperaturilor extreme. Pentru prima dată, a fost impusă o interdicție pentru persoanele care lucrează în construcții și în sectorul livrărilor în timpul celor mai fierbinți ore ale zilei.

În Atena, unde insulele de căldură urbană au menținut temperaturile ridicate chiar și pe timpul nopții, angajații din sectorul public și privat au fost încurajați să lucreze de la distanță. Vântul nu a oferit prea multe speranțe de răgaz, în timp ce pe insula Naxos din Marea Egee a izbucnit primul dintre numeroasele incendii de pădure.

Un studiu publicat luni arată că peste 61.000 de persoane au murit, anul trecut, în Europa, din cauza căldurii. Țările din sudul Europei, precum Italia, Spania, Grecia și Portugalia, au fost cele mai afectate.

Pe lângă zilele caniculare record, oamenii de știință avertizează, de asemenea, asupra nopților prea călduroase pentru ca organismul să aibă timp să se refacă.

Pentru a rămâne în siguranță, spun experții, oamenii ar trebui să bea apă, să evite expunerea directă la soare, să poarte haine lejere și să aplice cremă de protecție solară.

Vânturi de 90 de km/oră și ploi abundente în Marea Britanie

Temperaturile sufocante din Europa ar putea cauza vânturi de aproape 90 de kilometri pe oră și ploi abundente în Marea Britanie. Met Office a emis o avertizare de cod galben de vânt care era în vigoare în sud-vestul Angliei și în Țara Galilor până vineri seara, în timp ce o altă avertizare care acoperă zone din centrul și sudul Angliei intră în vigoare sâmbătă dimineața.

Potrivit meteorologilor, ploile abundente și vânturile puternice așteptate sunt cauzate de fenomenul Cerberus. În ciuda ploilor abundente și a vântului, temperaturile se vor menține în jurul valorii de 10 sau 20 de grade Celsius.

SUA, sufocate de caniculă

Nu numai în Europa este critică situația, din cauza caniculei, ci și în Statele Unite, mai transmite The Guardian. Phoenix, capitala Arizonei este supranumită „Valea Soarelui”, iar locuitorii sunt obișnuiți cu căldura toridă, însă un val de căldură sufocantă a lovit orașul, iar, potrivit experților, ar putea urma 18 zile cu temperaturi de peste 43 de grade Celsius.

Meteorologii avertizează că după Cerberus vine Charon

Valul de căldură pe care meteorologii l-au denumit Cerberus s-a extins în sudul Europei și nord-vestul Africii și a adus temperaturi record în aceste zile. Meteorologii italieni avertizează că după valul Cerberus urmează un altul, pe care l-au numit Charon și care va duce temperaturile iar spre 43 de grade în Roma și 47 de grade în Sardinia.

Experții climatologi spun că perioadele cu vreme extrem de caldă devin din ce în ce mai frecvente, iar schimbările climatice duc la temperaturi record. Centrul european pentru prognozele meteo pe termen mediu a transmis că la nivel global, luna iunie a fost cea mai caldă din istorie.

Valeria Văcărescu

Valeria Văcărescu

Autor

Citește mai mult