Internațional

Val de căldură în sudul Europei. Grecia închide Acropole, iar Marea Adriatică a atins o temperatură record

Un val de căldură torid afectează sudul Europei, forțând închiderea Acropolisului din Grecia, înregistrarea unor temperaturi record în Marea Adriatică și implementarea unor măsuri inedite pentru a ajuta animalele din grădina zoologică din Roma să treacă mai ușor peste caniculă, scrie CNN.

Temperaturi record și Acropola închisă

Ministerul Culturii din Grecia a ordonat închiderea Acropolisului - cea mai importantă atracție culturală a țării - pentru câteva ore, miercuri, începând cu ora 12:00, obligându-i pe turiștii dornici să viziteze templul Parthenon să stea la rând încă de dimineață. Crucea Roșie a distribuit apă îmbuteliată rece și pliante informative celor care așteptau la coadă.

Căldura provine în mare parte din aerul fierbinte care suflă din Africa, iar meteorologii prognozează că aceasta va persista până duminică. Se preconizează ca temperaturile să atingă pragul de 43 de grade Celsius.

Incendii de vegetație și temperaturi record în Marea Adriatică

În Italia, doi pompieri au murit în timp ce stingeau un incendiu în regiunea Basilicata din sudul țării, au declarat autoritățile. Oficialii au adăugat orașul Palermo, Sicilia, pe lista celor 13 orașe italiene cu cod roșu de caniculă. Persoanele în vârstă din orașul Verona au fost îndemnate să stea în casă, în timp ce stropitori stradali au fost instalați pentru a-i răcori pe trecători.

În Croația, autoritățile au raportat cele mai ridicate temperaturi înregistrate vreodată în Marea Adriatică, care se află între această țară și Italia, termometrul atingând aproape 30 de grade Celsius în apropierea orașului medieval Dubrovnik, cea mai populară destinație turistică a țării.

Măsuri de precauție și ajutor pentru populație

Pentru a combate canicula, Grădina Zoologică din Roma a anunțat planuri de a le oferi animalelor popsicle ca răcoritoare mai târziu în cursul săptămânii, când temperaturile erau prognozate să depășească 38 de grade Celsius.

Criza climatului, determinată în principal de arderea combustibililor fosili de către oameni, joacă acum un rol în fiecare val de căldură de pe planetă, spun oamenii de știință, făcându-le mai lungi, mai frecvente și mai intense.

Alerte de caniculă sunt în vigoare și în orașele din Balcani. În Serbia, compania de stat de electricitate a raportat marți un consum record de energie din cauza utilizării aparatelor de aer condiționat. În Albania, canicula a determinat guvernul să reprogrameze programul de lucru pentru funcționarii publici, facilitând munca de acasă pentru unii dintre aceștia.

Vecina Macedonia de Nord se confruntă cu zeci de incendii de vegetație. Un incendiu de amploare se întinde pe aproape 30 de kilometri. Aeronave de pompieri din Serbia, Muntenegru, Croația, România și Turcia au răspuns la solicitarea de asistență a țării.

Valul de căldură este prognozat să se atenueze începând de vineri, cu temperaturi care vor scădea treptat. Cu toate acestea, autoritățile îndeamnă în continuare oamenii să ia măsuri de precauție pentru a se proteja de caniculă, cum ar fi hidratarea frecventă, evitarea expunerii prelungite la soare și verificarea persoanelor în vârstă și bolnave.

Citește mai mult