Economic

Ministerul Energiei semnalează un dezechilibru în sistemul energetic al țării și sugerează majorarea consumului de energie în orele nocturne

Consumul mare de energie electrică în orele de vârf creează limitări, ca și consumul de două ori mai mic în orele de noapte, care de asemenea generează limitări. Dacă am transfera vârfurile de consum în orele golului de noapte, așa cum aceasta se face în multe țări, am avea un sistem energetic mai echilibrat, sugerează Ministerul Energiei.

Astfel, spre exemplu pe 18 decembrie, energia electrică importată din România a fost de 4 751 MWh, iar exportul total de energie electrică a constituit 1 974 MWh, atât în România cât și în Ucraina.

În orele de vârf a fost utilizată capacitatea aproape maximă de import din ENTSO-E în valoare de 305 MW. Iar în orele golului de consum de noapte a fost utilizată capacitatea maximă de export către ENTSO-E.

Potrivit Ministerului Energiei, importul de energie electrică din România este mai mare în luna decembrie 2024 din cauza că MGRES funcționează cu două blocuri energetice. Funcționarea MGRES cu trei blocuri generează exces de energie electrică în orele de noapte, deoarece minimul tehnologic este de 80 MW. Un bloc energetic la MGRES de 200 MW nu poate coborî mai jos de 80 MW.

Anterior acest exces de energie electrică în orele de noapte era consumat la uzina metalurgică MMZ și în așa mod se echilibra sistemul.

Urmare a bombardamentelor barbare necontenite ale Rusiei asupra infrastructurii energetice a Ucrainei a fost avariată stația electrică 330 kV Podolsk din Ucraina, care tehnologic alimentează cu două linii electrice de 330 kV uzina metalurgică.

Energia electrică tranzacționată la bursa de energie electrică în orele de vârf este mai scumpă. În acest sens, Ministerul Energiei îndeamnă toți consumatorii să utilizeze rațional energia electrică.

Amintim că Republica Moldova și Ucraina pot importa energie electrică din țările Uniunii Europene din martie 2022, după ce s-au deconectat de la blocul energetic Rusia-Belarus și sincronizat cu sistemul energetic continental ENTSO-E. Acest fapt a fost unul salvator în noiembrie 2022, când sistemul energetic ucrainean a început să fie bombardat de Rusia, iar MGRES a întrerupt livrările de energie spre malul drept.

Capacitatea totală de 2 100 MW se împarte între granițele blocului Moldova - Ucraina în funcție de numărul de interconexiuni și nivelul de tensiune ale acestora. Republica Moldova are o singură interconexiune cu ENTSO-E, linia electrică de interconectare cu România LEA 400 kV Vulcănești - Isaccea și pe granița MD-RO revine 15% din capacitatea totală de import, adică 315 MW. Capacitatea de export per bloc este 550 MW, din care pe granița MD-RO revine 82 MW.

Carolina Străjescu

Carolina Străjescu

Autor

Citește mai mult