Politic

Igor Grosu, la Reuniunea CP al ICE: „Interconexiunea, prin România, la rețele europene ne asigură o independență totală față de gazele rusești”

Securitatea energetică a devenit un reper al agendei Uniunii Europene, precum și al țărilor din proximitatea spațiului comunitar, a declarat președintele Parlamentului, Igor Grosu, în cadrul Reuniunii Comitetului Parlamentar al Inițiativei Central-Europene, care se desfășoară astăzi la Chișinău.

captura video: Parlamentul Republicii Moldova // Facebook.com
Sursa: captura video: Parlamentul Republicii Moldova // Facebook.com

Potrivit oficialului, în contextul actualei crize de securitate, generată de războiul declanșat de Federația Rusă în Ucraina, țara noastră a reușit să-și diversifice sursele de energie. Aceasta a fost posibil datorită partenerilor Republicii Moldova, în special al României. Igor Grosu a mai spus că interconexiunea, prin România, la rețele europene asigură o independență totală față de gazele rusești.

„Sunt sigur că în anii următori vom fi cu mult mai bine pregătiți. Bineînțeles, investițiile în sursele de energie regenerabilă sunt o prioritate. Peste tot se discută acest lucru, țările membre ale Uniunii Europene, țările din proximitate și-au setat obiective ambițioase de mărire a capacităților de producere a energiei eoliene și solare. Acestea sunt prioritățile noastre. Noi o să investim ca țară și dorim să învățăm din experiența Dvs. Conservarea energiei sau eficiența energetică, în special, a clădirilor publice, care sunt cele mai mari consumatoare de energie, este la fel o prioritate”, a menționat Igor Grosu.

La reuniune participă reprezentanți a 11 țări membre ale organizației: Albania, Bosnia și Herțegovina, Cehia, Croația, Italia, Macedonia de Nord, Polonia, România, Slovenia, Ucraina, Ungaria. În cadrul evenimentului, parlamentarii dezbat subiectul securității energetice în statele membre ICE în urma războiului de agresiune al Federației Ruse împotriva Ucrainei și impactul acestui război asupra parcursului european al statelor candidate la aderarea la UE.

La sfârșitul discuțiilor va fi adoptat documentul final al reuniunii, care va încuraja cooperarea regională în domeniul securității energetice și în continuarea parcursului de integrare europeană a statelor candidate la aderarea la UE.

Precizăm că Inițiativa Central-Europeană este un forum de cooperare regională format la Budapesta în anul 1989 și include 18 state membre. Republica Moldova a devenit membră a acestei organizații în anul 1996, iar în anul 2008 a deținut pentru prima oară Președinția Inițiativei. În acest an - pentru a doua oară.

ICE este cel mai vechi și cel mai mare forum interguvernamental pentru cooperarea regională în Europa Centrală, care promovează cooperarea politică, economică, culturală și științifică între statele membre. Obiectivul de cooperare politică a ICE constă în oferirea țărilor și instituțiilor acestora o platformă flexibilă de cooperare regională, concentrându-se totodată pe pregătirea lor pentru o viitoare aderare la Uniunea Europeană.

Citește mai mult