Cultură

La Galeria „Constantin Brâncuși” din capitală a fost vernisată o expoziție în memoria pictorului Ilie Leu

A trăit prin artă și pentru artă. Aceasta este opinia oamenilor care l-au cunoscut și l-au prețuit pe regretatul maestru al culorilor, Ilie Leu. La Galeria „Constantin Brâncuși” din capitală este desfășurată expoziția în memoria pictorului, organizată de Uniunea Artiștilor Plastici și de prietenii-pictori, care au selectat lucrările din colecția familiei.

Natura statică cu gutui, precum și majoritatea picturilor expuse transmit sfințenia și respectul cu care Ilie Leu se apropia de actul creației.

„Toate picturile le cunosc, le am la suflet. Sunt foarte mândră pentru că am avut așa un tată, așa un artist. Prin aceste lucrări el trăiește, el vorbește prin ele, el există prin ele și va continua să existe”, spune Mira Leu, fiica pictorului.

O altă fiică a regretatului artist plastic a făcut o cale lungă pentru a fi prezentă la evenimentul expozițional. Micuța Leia, fetița ei, a admirat și ea picturile.

„- Picturile, bunelul. - Da, îi plac, chiar și ea de mică are o tendință spre creație.”

„Am venit din Japonia, este chiar departe. Un eveniment foarte important. L-am organizat împreună cu familia, cu cei mai apropiați prieteni ai lui tata, cu mult suflet, cu multă dăruire și iubire”, spune Iamuna Leu.

Una dintre lucrări i-a trezit amintiri frumoase pictorului Vasile Ostahi. El era prezent când Ilie Leu a pictat-o.

„În satul Climăuți, raionul Șoldănești, pe malul Nistrului, într-o toamnă frumoasă, maestrul Ilie Leu și-a pus aici tot ce a avut mai drag pentru pictură”, își amintește Vasile Ostahi.

„Îl țin minte, un om foarte sensibil, foarte serios. Ca pictor gânditor el picta așa, cu rafinament, cu foarte mare dragoste. Un mare cântăreț al plaiului natal”, menționează artistul plastic Tatiana Frunză.

„Este foarte trist că a plecat din viață atât de devreme. Rămâne un adevărat maestru al culorilor, al peisajului, al portretelor oamenilor de diferite etnii, din care se desprind caracterul, starea psihologică a oamenilor”, constată criticul de artă Ludmila Toma.

Ilie Leu s-a născut la 6 august 1962 la Zâmbreni, raionul Ialoveni. Lucrările lui se află în colecții private, în patrimoniul muzeelor de la noi și din străinătate. Pictorul s-a stins din viață la 21 iunie 2020.

Citește mai mult