Politic

Comitetul Parlamentar al Dimensiunii Parlamentare a Inițiativei Central Europene reafirmă promovarea parcursului european al statelor candidate la aderare

Comitetului Parlamentar al Dimensiunii Parlamentare a Inițiativei Central Europene (ICE) reafirmă promovarea parcursului european al statelor candidate. Reuniți la Chișinău, parlamentarii din 12 state membre ale ICE au adoptat o declarație comună prin care au reconfirmat importanța cooperării regionale în cadrul CEI, ca instrument de soluționare a problemelor de actualitate, inclusiv securitatea energetică în regiune, precum și promovarea accelerării parcursului european al statelor candidate la aderarea la UE.

Parlamentul Republicii Moldova
Sursa: Parlamentul Republicii Moldova

„Prin acest document am reafirmat importanța cooperării regionale în cadrul Inițiativei Central Europene în vederea soluționării problemelor cu care se confruntă țările membre, inclusiv în domeniul energetic și atenuarea impactului războiului împotriva Ucrainei. Totodată, am reafirmat importanța promovării parcursului european al statelor candidate”, a declarat președintele interimar al Dimensiunii Parlamentare a Inițiativei Central Europene, Igor Chiriac.

„Noi sprijinim procesul de integrare UE pentru țările care au ales această cale și putem spune cu fermitate că Republica Moldova poate deveni parte a familiei europene, pentru că a muncit foarte mult în această direcție și acest lucru se poate vedea”, a menționat Secretarul general al ICE, Roberto Antonione. În deschiderea reuniunii, Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a accentuat faptul că integrarea europeană reprezintă o prioritate pentru Republica Moldova.

„Evenimentele recente au arătat un entuziasm enorm la nivel de țară, de societate. Am demonstrat întregii lumi că suntem europeni nu doar cu vorba, ci și cu fapta. Ne dorim să devenim parte a Uniunii Europene, a unui spațiu al păcii, al stabilității, al respectului față de om și de drepturile omului”, a adăugat șeful legislativului, Igor Grosu.

Declarați promovează schimbul de expertiză cu parlamentele țărilor candidate la aderarea la UE, pentru a beneficia de suport în procesul de ajustare a legislației naționale la directivele Uniunii Europene și pentru a accelera procesul de integrare europeană. Semnatarii declarației comune mai accentuează necesitatea intensificării cooperării strategice în domeniul energiei pentru a soluționa criza energetică din regiune și pentru a reduce dependența de Federația Rusă.

Totodată, în document este condamnată agresiunea neprovocată și nejustificată a Federației Ruse împotriva Ucrainei, utilizarea resurselor energetice în scopul șantajului și a influenței geopolitice asupra statelor continentului european.

De menționat că, în 2023, Republica Moldova deține Președinția Inițiativei Central Europene.

ICE este cel mai vechi și cel mai mare forum interguvernamental pentru cooperarea regională în Europa Centrală, care promovează cooperarea politică, economică, culturală și științifică între statele membre. Obiectivul de cooperare politică a ICE constă în oferirea țărilor și instituțiilor acestora o platformă flexibilă de cooperare regională, concentrându-se totodată pe pregătirea lor pentru o viitoare aderare la Uniunea Europeană.

Citește mai mult