Cultură

Genericul BITEI - „Chișinău, locul ideal pentru întâlniri!”, nu își dezminte anvergura

Surprizele se țin lanț la cea de-a 13 ediție a Festivalului Internațional al Artelor Scenice BITEI-2023! În primele trei zile ale evenimentului care se desfășoară sub patronajul presedintei Maia Sandu, au avut loc premiere de teatru, spectacole de dans Flamenco, expoziții și discuții despre arta teatrală din lume. În premieră, spectatorii au aplaudat, la Chișinău, o reprezentație stradală și, tot în premieră, la festival a ajuns și o trupă de teatru din China.

facebook.com
Sursa: facebook.com

Emoționantul omagiu adus prieteniei și omeniei, în spectacolul „Prieteni vechi", prezentat de o companie de teatru din China, conține poeme chinezești vechi de peste 2500 de ani. Acestea au fost completate armonios cu dansuri și melodii interpretate la instrumente tradiționale vechi.

„Am venit din Cantemir la acest spectacol.”;

„Am vrut să vedem alte culturi.”;

„Pentru că popoarele noastre trebuie să fie prietene”, și-au împărtășit impresiile câteva spectatoare.

O surpriză a fost includerea în structura spectacolului a poeziei „Prietenul" de Grigore Vieru. Și în chineză, aceasta a răsunat frumos, dar și neobișnuit...

Prezența la Chișinău a unui teatru din China se datorează relațiilor de prietenie dintre oamenii de cultură.

„Această legătură cu China ne-au ajutat s-o construim colegii noștri din Japonia. Știm cu toții ce tezaur cultural are China la capitolul artelor scenice, în special”, a spus regizorul și actorul Petru Vutcărău, director, fondator al BITEI.

Regizorul Yasuda Masahiro din Japonia a relatat că a venit pentru prima dată la BITEI în 2013 împreună cu compania sa teatrală.

„Prietenia noastră continuă. Mă bucur de spectacolele atât de diferite pe care le văd la festival.”

Festivalul a revenit și cu alte noutăți. „În scuarul Operei Naționale, s-a dat un spectacol în aer liber, „Moby Dick”. A fost un spectacol magnific, un spectacol mare din toate punctele de vedere. Așa un show teatral nu a mai avut loc în Chișinău”, a declarat Petru Vutcărău, fondator al BITEI.

„Avem exact aceeași impresie: Europa este la Chișinău! Lumea asta de parcă întotdeauna a urmărit spectacole în stradă, spectacole de calitate, într-o atmosferă boemă. Festivalul, în general, înseamnă o întrunire de forțe creatoare”, consideră jurnalista Liliana Popușoi.

Absolventa AMTAP, Anastasia Voleanschi, e încântată de ocazia de a privi la noi acasă un spectacol de nivel mondial.

„E mai mult decât un teatru, e mai mult decât un spectacol! E cunoașterea Globului. Mă bucur că avem șansa să vedem spectacole din alte țări, care vin aici. Nu trebuie să plecăm nicăieri!”

Detalii despre prestația teatrelor venite la Chișinău din zece țări ale lumii aflați doar la Moldova 1, în fiecare seară, la ora 22 și 20 de minute, în Agenda BITEI.

Citește mai mult