Summit CPE

NATO va apăra cerul Republicii Moldova în următoarele două zile

NATO va monitoriza cerul Republicii Moldova în timp ce peste 40 de lideri europeni participă la un summit în apropierea granițelor Ucrainei pentru a-și arăta sprijinul pentru ambele țări, în perioada în care Kievul pregătește o contraofensivă împotriva invaziei Rusiei, relatează Reuters, citat de Mediafax.

Întâlnirea celor 27 de state membre ale UE și a altor 20 de țări europene la un castel situat în adâncul ținutului viticol moldovenesc, la doar 20 km de teritoriul ucrainean, reprezintă o provocare în materie de securitate și organizare pentru o țară vecină.

Avioanele de supraveghere ale Sistemului NATO de avertizare și control aerian (AWACS) vor supraveghea cerul deasupra locului de desfășurare a summitului până vineri, a precizat alianța într-un comunicat.

Resturi de rachete provenite din războiul din Ucraina au fost găsite în Republica Moldova de mai multe ori de la invadarea Rusiei în urmă cu 15 luni.

„NATO AWACS pot detecta avioane, rachete și drone la sute de kilometri distanță, ceea ce le face o importantă capacitate de avertizare timpurie”, a declarat purtătorul de cuvânt al NATO, Oana Lungescu.

Ionela Golban

Ionela Golban

Autor

Citește mai mult