Aderare UE

Maia Sandu, după întrevederea cu Volodimir Zelenski: „Am vorbit despre viitorul nostru european”

Republica Moldova respectă suveranitatea, independența și integritatea teritorială a Ucrainei și susține formula de pace propusă de Kiev, a declarat șefa statului, Maia Sandu, în urma unei întrevederi bilaterale cu președintele ucrainean, Volodimir Zelenski. Cei doi șefi de stat au mai discutat despre proiectele de infrastructură, iar în scurt timp vor fi semnate și acorduri în acest sens.

„Este extrem de important pentru noi că suntem astăzi aici și noi vom discuta aici probleme foarte importante, vom confirma încă o dată sprijinul nostru pentru Ucraina în acest proces de rezistență împotriva agresiunii rusești. Am vorbit despre agenda noastră bilaterală, am discutat despre proiectul de infrastructură pe care îl avem împreună. Moldova ca și celelalte țări încearcă să ajute Ucraina. Am vorbit și despre viitorul nostru european. Ucraina ține Moldova în siguranță și suntem recunoscători pentru acest lucru. Republica Moldova respectă suveranitatea, independența și integritatea teritorială a Ucrainei în limitele recunoscute internațional. Moldova susține formula de pace pe care ați propus-o Dumneavoastră, domnule președinte”, a declarat Maia Sandu.

La rândul său, președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a mulțumit cetățenilor moldoveni pentru că au găzduit refugiați ucraineni.

„Noi cu adevărat suntem fericiți să mergem împreună, umăr la umăr. Vă mulțumim tuturor oamenilor din Moldova pentru că găzduiți oamenii noștri refugiați din primele zile de la începutul acestui război pe scară largă. Noi niciodată nu o să uităm acest lucru. Noi am vorbit despre relațiile noastre bilaterale, prioritățile de infrastructură, în privința cărora vom semna acorduri în viitorul apropiat. Ucraina este pregătită să intre în NATO și cred că garanțiile de securitate sunt foarte importante nu doar pentru noi, dar și pentru Moldova. Eu o să mai am astăzi discuții cu partenerii despre potențiale coaliții în viitor și despre Coaliția Patrioților, care este noua noastră inițiativă. Vom discuta și despre posibilități de sprijin pe câmpul de luptă”, a spus liderul de la Kiev.

Pentru prima dată de la izbucnirea războiului în Ucraina, Volodimir Zelenski, figura centrală a rezistenței ucrainene în războiul de agresiune declanșat de Rusia, se află în Republica Moldova pentru a participa la Summitul Comunității Politice Europene.

Viorica Rusica

Viorica Rusica

Autor

Citește mai mult