Republica Moldova a fost cap de afiș în cele mai cunoscute publicații internaționale
Summitul Comunității Politice Internaționale, fără îndoială, a fost cel mai mediatizat eveniment din toate timpurile din țară, iar subiectul este unul de top și astăzi. Jurnaliștii au comparat țara noastră cu o "esență puternică într-o sticlă mică", iar alții au menționat Republica Moldova drept "inima care bate" a Europei. Elementul cheie însă menționat de majoritatea jurnaliștilor internaționali a fost prezența la eveniment a președintelui ucrainean, Volodimir Zelenski.
Jurnaliștii de la cotidianul „Le Monde” au scris că sosirea liderului ucrainean, Volodimir Zelenski, a eclipsat rapid absența președintelui turc abia reales, Recep Tayyip Erdogan.
„France 24” a scris despre insistența lui Zelenski ca Ucraina să facă parte din alianța militară NATO. De asemenea, jurnaliștii francezi au titrat că liderii europeni se întâlnesc în Republica Moldova pe unul dintre cele mai vulnerabile puncte de pe frontul strategic al continentului, pentru a aborda crizele regionale și a face presiuni asupra Moscovei.
Iar ziarul italian „La Repubblica” a evidențiat că adunarea celor 27 de state membre UE și altor 20 de țări europene într-un castel din inima regiunii viticole moldovenești, la doar 20 de kilometri de teritoriul ucrainean, reprezintă o provocare organizatorică și de securitate pentru o țară de 2,5 milioane de oameni situată între Ucraina și România, care este membră NATO.
Jurnaliștii de la Reuters au remarcat faptul că Summitul de la Bulboaca demonstrează sprijinul pentru Ucraina și Republica Moldova din partea șefilor europeni și că la eveniment vor fi abordate și alte probleme, cum ar fi creșterea tensiunilor etnice din Kosovo sau eforturile pentru o pace durabilă între Armenia și Azerbaidjan.
Publicația germană DW menționează că, pe lângă subiectul Ucrainei, summitul este și o dovadă a sprijinului pentru Republica Moldova, una dintre cele mai sărace țări de pe continent.
Agenția ucraineană de știri „Freedom” transmite că Rusia încearcă de multă vreme să destabilizeze situația din Republica Moldova, însă poporul moldovenesc își apără dreptul la integrare europeană. Jurnaliștii străini au mai scris că Moldova vrea să scape de influența Moscovei.
La Summitul Comunității Politice Europene au fost acreditați aproape 700 de jurnaliști, dintre care aproape 500 erau din Spania, Italia, România, Portugalia, Marea Britanie, China, SUA, Mexic, Argentina, precum și din alte țări.