Social

Cutremur cu magnitudinea 5,2 în România

Un nou cutremur puternic a avut loc marți seară în Arad, din România, la o adâncime mai mică de 10 kilometri. A avut magnitudinea 5,2 grade pe scara Richter, s-a simțit și în Timișoara, Oradea și chiar și la Cluj-Napoca. Din fericire, a durat doar câteva secunde, așa că pagubele nu sunt semnificative, transmite Radio România Actualități.

Cutremurul puternic din seara zilei de 6 iunie a provocat panică și apeluri de urgență la numărul 112 în județul Arad. Daunele materiale au fost nesemnificative în mai multe zone ale orașului și județului, dar impactul emoțional a fost puternic, deoarece un cutremur de o asemenea intensitate nu a avut loc în zonă de 60 de ani.

Cu o magnitudine de 5,2 pe scara Richter, cutremurul a avut loc la ora 20:26 și a durat aproximativ 4 secunde. Arădenii au trăit momente de incertitudine, simțind efectele seismului atât la nivelul clădirilor amplasate la sol, cât și la etajele superioare. Pe rețelele sociale au apărut imediat imagini cu fisuri și crăpături în blocurile nou construite din Arad, ceea ce a stârnit îngrijorare.

De asemenea, Serviciul Național Unic pentru Apeluri de Urgență 112 a înregistrat 18 apeluri referitoare la desprinderea unor elemente de construcție, precum coșuri de fum și bucăți de fațadă. Cu toate acestea, nu au fost raportate incidente grave sau victime în urma cutremurului.

Primarul Aradului, Călin Bibarț, s-a deplasat în teren și a făcut declarații, amenințând cu amenzi pentru proprietarii care nu și-au renovat clădirile în conformitate cu legea.

„Evident, clădirile vechi, clădirile neîngrijite acum își arată fața mai puțin plăcută. Bine că n-au căzut, că puteau să cadă în cap la un trecător sau la cineva. Vom continua și cu amenzile și cu supraimpozitarea pentru toți cei care nu doresc și nu înțeleg că au nu doar drepturi în calitate de proprietar, ci și obligații”, a declarat primarul.

Mulți locuitori ai Aradului, imediat după seism, au preferat să iasă în aer liber, căutând refugiu în parcuri și spații deschise, pentru a se proteja în cazul unor replici sau al altor evenimente neașteptate.

Bogdan Nigai

Bogdan Nigai

Autor

Citește mai mult