Economic

ANRE a aprobat tarife mai mici la gazele naturale. Cât vor achita consumatorii casnici

Tariful pentru gazele naturale se ieftinește. O decizie în acest sens a fost luată miercuri de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică, după examinarea solicitării Moldovagaz de micșorare a prețului. Astfel, consumatorii casnici vor achita pentru un m3 de gaz 16,73 lei, fără TVA, sau 18,07 lei, cu TVA inclus. Asta înseamnă o micșorare a prețului final cu aproximativ 11 lei.

Tariful aprobat astăzi de ANRE este mai mic decât cel solicitat de Moldovagaz. Noul tarif va intra în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

Amintim că luni Societatea pe Acțiuni „Moldovagaz” a înaintat către ANRE o cerere privind micșorarea cu peste 30% a tarifului mediu pentru furnizarea gazelor naturale, ceea ce constituie 18,45 lei. Experții susțin însă că prețul ar trebui să scadă mai mult, deoarece la bursele internaționale gazele naturale se comercializează cu aproximativ 6 lei per metru cub.

Precizăm că până în prezent tariful la gazele naturale a constituit 29,27 lei pentru un metru cub.

Ultima modificare a tarifului la gazele naturale a avut loc la 23 septembrie 2022 și a intrat în vigoare la 1 octombrie 2022.

Viorica Rusica

Viorica Rusica

Autor

Citește mai mult