Cultură

Moara de la Cernoleuca, celebră prin reprezentarea ei în picturile lui Igor Vieru, continuă să se ruineze

Construită de meșteri din nordul Moldovei în secolele XIX-XX, moara de vânt din Cernoleuca, Dondușeni, a fost decenii la rând de folos oamenilor din localitate și din împrejurimi. A fost construită după modelul morilor de vânt olandeze, a ajuns vestită și prin reprezentarea ei în picturile maestrului Igor Vieru. Astăzi, monumentul de valoare națională degradează și se transformă treptat într-o ruină.

Diez.md
Sursa: Diez.md

Decenii la rând, roata morii de vânt de la Cernoleuca nu mai funcționează. Și chiar dacă a ajuns o ruină, ca prin minune, în interior, s-au păstrat lucruri valoroase.

„Uitați-vă, s-a păstrat tot, cum lemnul a fost lucrat, lopețile sau mai bine spus barele de care erau fixate lopețile, care trebuiau să acumuleze energia vântului”, spune academicianul Leonid Culiuc.

Rectorul Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice, Victoria Melnic, își amintește:

„Foarte mult îmi plăcea să vin aici vara și cunosc această moară când arăta un pic altfel. Era într-o stare mai bună. Și acum te doare sufletul să vezi aceste ruine.”

Din monumentul-simbol al localității, construit din nuiele, lut căptușit cu scândură, a rămas doar o tristă amintire. Pe parcursul anilor, autoritățile locale au încercat în câteva rânduri să restaureze moara, dar toate tentativele au eșuat.

„Am făcut multe încercări. Avem schița de proiect, deviz de cheltuieli. Am depus la Ambasada Suediei, așteptăm un sponsor să ne finanțeze fiindcă noi, ca administrație publică, nu avem așa posibilitate”, afirmă Ala Mazureac, primarul satului Cernoleuca.

Oamenii din localitate au încercat cu forțele proprii să reconstruiască moara, însă inițiativa lor a fost respinsă, susține Rodica Frecăuțan, directoarea Gimnaziului „Igor Vieru” din localitate.

„Dar nu ni s-a permis, că este un monument istoric și nu avem dreptul să facem nicio schimbare. Însă de ani de zile vedeți că moara se distruge.”

Pe de altă parte, experții afirmă că, în toată lumea, autoritățile locale sunt responsabile de salvgardarea patrimoniului cultural.

Sergius Ciocanu, membru al Consiliului Național al Monumentelor Istorice, îi îndeamnă pe conducătorii comunității din Cernoleuca să preia experiența localităților care au găsit rezolvare în cazuri asemănătoare.

„Aș recomanda autorităților locale de la Cernoleuca să învețe din experiența pozitivă acumulată în acest sens în Republica Moldova aplicând la proiecte internaționale, să se ducă, să se documenteze, să vadă care sunt experiențele.”

„Strigă de durere și atât! Moara este în pericol. Vă rugăm din tot sufletul, ajutați-ne!”, spune parohul bisericii din Cernoleuca, Andrei Munteanu.

În secolul al XIX-lea, în Basarabia existau peste 2600 de mori de vânt. În prezent, în Republica Moldova s-au mai păstrat doar patru, toate incluse în Registrul de Stat al Monumentelor: cea din Cernoleuca, Dondușeni, una în satul Mileștii Mici, raionul Ialoveni, și două în satul Beșalma din Autonomia Găgăuză.

Citește mai mult