Politic

Opoziția a criticat creșterile salariale ale miniștrilor. Cum au motivat premierul și deputații PAS inițiativa Guvernului

Opoziția a criticat majorările salariale pentru miniștri. Premierul Dorin Recean a motivat prin faptul că munca la stat trebuie să intre în competiție cu sectorul privat și să atragă specialiști care vor apropia Republica Moldova de Uniunea Europeană, proces care va permite dezvoltarea economiei. Deputații din opoziție au solicitat mai întâi majorări pentru medici și profesori, dar au fost acuzați de populism.

parlament.md
Sursa: parlament.md

Prim-ministrul Dorin Recean a replicat că în administrația publică trebuie atrase „resurse competente, resurse care să vină și să lucreze 24 din 24 pentru cetățenii Republicii Moldova”.

„Guvernul nu a început creșterile salariale cu administrația publică centrală, dar a început cu pensionarii, cu o parte din medici, cu o parte din salariații din sistemul educației.”

În replică, deputata BCS, Diana Caraman, a amintit că salariile miniștrilor au mai fost majorate la început de an cu 8-9 mii de lei, ajungând la 30 de mii de lei.

„Adică, să înțeleg din explicațiile Dvs. că, datorită majorării salariilor pentru miniștri, și alți angajați vor avea majorări? Pentru alți lucrători, sunt de acord. Dar pentru miniștri, e altă chestiune.”

*„În momentul în care majorăm salariile la funcționari, este o ierarhie, este o piramidă, este evident, firesc, să majorăm salariile pentru toți funcționarii, secretari de stat, inclusiv miniștri”, a spus Radu Marian, deputat PAS.

Alla Darovannaia, deputată BCS, a obiectat: „Stimați guvernanți, ridicați mai întâi salariile în educație și medicină. Altminteri, în Republica Moldova va rămâne doar guvernul, pensionarii și președinția. Dar, probabil, lipsa de medici și profesori nu este atât de importantă, vor aștepta.”

Lucrul pe care nu-l spune deloc opoziția este de unde ar lua ei bani pentru majorări salariale, a întrebat retoric deputatul Dan Perciun, președintele Comisiei protecție socială, sănătate și familie.

„De unde ar lua ei bani pentru dezvoltarea infrastructurii Republicii Moldova? De unde ar lua ei bani suficienți ca țara asta să atingă o rată de investiții care să ne permită o creștere economică de 10 la sută? Ei nu vor o relație bună cu Uniunea Europeană”, a conchis Dan Perciun.

Citește mai mult