Președinta Maia Sandu condiționează acordarea unui ajutor financiar pe malul stâng al Nistrului
Președinta țării Maia Sandu a condiționat acordarea unui ajutor financiar pe malul stâng al Nistrului. Potrivit acesteia, acest sprijin care va fi posibil doar cu implicarea donatorilor ar putea fi acordat doar cu îndeplinirea a două condiții. În același timp, Maia Sandu a chemat cetățenii de pe ambele maluri la pace și conciliere, pentru a putea depăși această criză energetică, generată de Moscova. Afirmațiile au fost făcute în cadrul unui podcast lansat la Președinție.
„Noi suntem gata, cu sprijinul donatorilor, să oferim și asistență financiară pe malul stâng, dar asta se poate întâmpla atunci când armata rusă se retrage de pe malul stâng și atunci când misiunea de pacificatori este înlocuită cu misiunea civilă sub egida ONU sau UE. Acestea sunt condițiile principale prin care noi putem să venim și să oferim un ajutor substanțial, a spus Maia Sandu.
În același timp, președinta a reiterat faptul că autoritățile de la Chișinău sunt dispuse să acorde necondiționat asistență umanitară pentru stânga Nistrului.
„Prioritatea noastră este să rezolvăm problema cetățenilor noștri din stânga Nistrului. Escaladarea este scopul Rusiei. Scopul nostru este nu permitem destabilizarea în regiune și în țară pentru că avem un război în vecinătate și orice destabilizare ar putea pune în pericol pacea din țara noastră”.
Maia Sandu a chemat cetățenii să nu se lase prinși în jocul Moscovei, care dorește să înrăutățească relațiile dintre cetățenii de pe cele două maluri ale Nistrului și să escaladeze situația în regiune.
„Exact asta vrea Moscova. O parte dintre cetățenii de pe malul drept să fie supărați, și pe guvernare, și pe malul stâng pentru că trebuie să-l ajutăm, iar cetățenii de pe malul stâng să nu mai aibă aceste păreri pozitive despre autoritățile de la Chișinău și despre oamenii de pe malul drept. Cearta și zâzania este un element important în politica Kremlinului”.
Amintim că, pe 1 ianuarie, concernul rus Gazprom a sistat livrările de gaze naturale către regiunea transnistreană. Drept consecință, locuitorii din stânga Nistrului, inclusiv cele din Zona de Securitate, au rămas fără gaze și agent termic.
Autoritățile de la Chișinău au lansat diverse propuneri de acordare a ajutorului umanitar, inclusiv medical, generatoare etc., însă liderii de la Tiraspol le-au respins.