Cultură

La Chișinău a avut loc premiera a trei filme documentare despre drepturile omului

Premiera a trei filme documentare a avut loc la Chișinău! Noile producții cinematografice explorează subiecte de actualitate despre drepturile omului și reprezintă debutul în cinematografie al tinerilor, susținuți și instruiți de Telefilm Chișinău și Consiliul Europei.

Facebook/Mircea Surdu
Sursa: Facebook/Mircea Surdu

Dramatică și emoționantă povestea vieții lui Vladimir, a fost transpusă de către Lilia Calugher în primul său documentar.

*„Istoria lui de viață, cum a crescut la orfelinat și a ajuns sportiv de succes, cred că asta m-a inspirat. Aș vrea ca oamenii să înțeleagă că totul este posibil chiar având un trecut mai puțin plăcut, oricine poate să-și atingă scopurile”, a spus Lilia Calugher.

*„Când am aflat că este posibilitatea de a face un film, am spus: Ce idee bună! Am vrut să afle cumva oamenii că nu trebuie, la o greutate cumva, să lase mâinile în jos”, afirmă Vladimir Bidiuc, protagonistul filmului „Pe cont propriu”.

„O doamnă extraordinară. A ieșit la pensie, visează să deschidă un muzeu în localitatea sa. De mai mult de jumătate de secol luptă pentru acest vis”, menționează Carolina Buimestru, autoarea filmului „Prețul istoriei”.

De mare actualitate este și tema documentarului „Apa din noi".

„Mereu au fost probleme cu apa, cu calitatea ei, cu diferite mecanisme care o purifică. Filmul vizează un singur sat, Braviceni, raionul Orhei, dar e o problemă în majoritatea localităților”, subliniază Vadim Papuc, autorul filmului „Apa din noi”.

Tinerii au avut noroc de oameni competenți, care i-au ajutat să facă primii pași în domeniul cinematografiei.

*„Doamna Irene a fost la fiecare pas a producției de film și m-a ajutat enorm”, susține Lilia Calugher.

„Oamenii aceștia de la TELEFILM, de la Consiliul Europei, Irene Langemann și Roman Gațcan m-au ajutat ca eu să duc lucrurile până la sfârșit”, precizează Vadim Papuc.

„Noi venim, prin intermediul Consiliului Europei, cu banii pentru producție, cu tehnica și cu toate cele necesare pentru un film, în primul rând, cu un expert extraordinar din Germania, Irene Longemann, care-i învață alfabetul filmului documentar. De la Alfabet până la opera propriu-zisă”, declară Mircea Surdu, directorul „Telefilm” Chișinău.

*„Deși avem o colaborare de mai mulți ani cu TELEFILM Chișinău, de această dată, am lucrat cu persoane foarte tinere, le-am transmis bazele lucrului asupra documentarelor, cum să transpui veridic, emoționant istorii de viață, probleme”, susține Irene Langemann, regizoare din Germania.

„Sunt mândră de rezultatele tinerilor și de faptul că putem asigura continuitate tradiției, de a educa, a instrui o generație de tineri cineaști, capabili să realizeze documentare de valoare despre drepturile omului”, afirmă Giulia Re, șef adjunct, oficiul Consiliului Europei la Chișinău.

La mijlocul lunii iulie, cele trei producții vor fi proiectate în cadrul Caravanei filmelor documentare despre drepturile omului, organizată de TELEFILM Chișinău cu sprijinul Consiliului Europei, la penitenciarul din Rezina, apoi la Soroca și Ștefan Vodă.

Citește mai mult