Cultură

Haina unui fost deținut politic, exponatul lunii iunie, la Muzeul Național de Istorie

O haină de deținut politic este exponatul lunii iunie la Muzeul Național de Istorie a Moldovei. Relicva unor vremuri de tristă amintire este expusă la vedere, pe scări, la intrarea ce duce spre toate expozițiile, astfel ca să poată fi observată de toți vizitatorii.

O haină de deținut politic, unicul exponat de acest fel din patrimoniul Muzeului Național de Istorie a Moldovei, a ajuns în colecția instituției în 1995.

„A aparținut fostului deținut politic Vasile Cojocaru, născut în Basarabia, în satul Chiselia Mică, condamnat în 1951 la 25 de ani de privațiune de libertate, fiind calificat trădător de Patrie din simplul motiv că a îndrăznit să ceară să i se întoarcă măcar o parte din averea confiscată. El a suferit din 1951 până în 1956, fiindcă în 1956 a fost eliberat și trimis în Armenia. Deținuților politici nu li se permitea să se întoarcă acasă.”, susține Vera Serjant, reprezentant, Muzeul Național de Istorie.

Pe costum este aplicat numărul „CEE 893” - codul de deținut al lui Vasile Cojocaru. Acesta se aplica în locuri speciale, vizibile: pe spatele vestonului, lângă inimă și mai sus de genunchi.

„De fapt, aceste locuri erau considerate și ca niște ținte de ochire în caz de fugă a deținutului. Exponatul arată consecințele instaurării regimului totalitar comunist în RSSM”, mai spune Vera Serjant.

„Sunt așa niște lucruri, care nu-ți poți imagina că sunt posibile. Sunt o bucată din istorie, sunt o realitate, care a fost și care va rămâne”.

„Este necesar să fie expuse asemenea obiecte. Vrem să le arătăm și copiilor cât de mult au suferit oamenii”.

Exponatul lunii „Haina de deținut” reprezintă și un îndemn adresat tuturor oamenilor.

„Dacă mai au asemenea exponate, să le aducă la muzeu, pentru că, astfel, aceste obiecte care mărturisesc despre deportări, despre foamete, despre represalii, pot face dovada regimului totalitar prin care am trecut”, menționează Ludmila Cojocaru, doctor în istorie.

La sfârșitul lunii, muzeul va găzdui un simpozion internațional, consacrat victimelor regimului totalitar comunist. Vor participa muzeografi din Republica Moldova, Ucraina, România, Polonia. Totodată, în preajma tristei aniversări a celor două valuri de deportări, la Muzeul Unirii din Alba Iulia și la Memorialul din Sighet, România, se desfășoară expozițiile „Copilăria în gulag”, despre viața copiilor basarabeni, deportați împreună cu părinții lor.

Citește mai mult