Cultură

Mihai Eminescu, comemorat la Chișinău la 134 de ani de la trecerea în eternitate

La 134 de ani de la plecarea celui mai mare poet al literaturii române, Mihai Eminescu, locul întâlnirii admiratorilor creației acestuia a rămas același: bustul Luceafărului din Aleea Clasicilor Literaturii Române. De dimineață, oamenii i-au adus un omagiu, au depus flori, au aprins lumânări și au recitat poezii. În același timp, s-a discutat și despre valoarea creației eminesciene.

facebook.com
Sursa: facebook.com

Evocând personalitatea lui Mihai Eminescu, președintele Uniunii Scriitorilor din Moldova, Teo Chiriac, s-a referit la perenitatea scrierilor acestuia, în special la opera sa politică, „ne-a dat răspunsuri clare cine suntem, de unde venim și încotro mergem”:

„Evenimentele din țara vecină, războiul declanșat de Rusia în Ucraina demonstrează o dată în plus că Eminescu rămane a fi actual, pentru că ceea ce a scris acum 145 de ani despre dorința de cucerire a impreriului rus este foarte actual.”

„A fost unul dintre primele cântece încă în perioada Renașterii Naționale, pe care le-am compus și cântat pe versurile lui Dumitru Matcovschi - „Unde ești, Bade Mihai?” - e un dor de Eminescu pe care-l trăim cu toții. Ne lipsește, el a fost nu doar poet, a fost și jurnalist combativ, lucru pentru care a fost ucis”, a opinat cantautorul Victor Buruiană (foto).

„Eminescu - înțelepciunea poporului nostru, păcat că s-a dus atât de devreme. - I-ați adus flori albastre? - Da, albastre, „Floare albastră, floare albastră”... Știu că a fost legată viața lui de floarea albastră și floarea de tei, aceste două simboluri extraordinare”, susține Aurelia Guzun, profesoară de matematică.

Citește mai mult