Parlamentul a desemnat membrii Comisiei de evaluare externă a judecătorilor și candidaților la funcția de magistrat la CSJ
Parlamentul a desemnat membrii Comisiei de evaluare externă a judecătorilor și candidaților la funcția de magistrat la Curtea Supremă de Justiție. Este vorba de șase persoane: trei propuse de Legislativ - Iurie Gațcan, Andrei Bivol și Lilian Enciu, iar altele trei - de partenerii de dezvoltare.
Majoritatea candidaților la funcția de membru al Comisiei de evaluare externă a judecătorilor nu au fost luați la întrebări de către deputați. Excepție a făcut însă Andrei Bivol. Deputata Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, Diana Caraman, l-a întrebat despre scandalul între șefa Procuraturii Anticorupție și subalternii săi, după ce în presă a apărut un fișier audio în care Dragalin le spune procurorilor că va veni personal cu mascații, pentru a le percheziționa casele.
„În contextul în care dumneavoastră pledați pentru o funcție destul de importantă, iar etica este un moment important în sistemul judecătoresc, ieri am fost martorii unui atac barbar asupra sistemului judecătoresc. Ce atitudine aveți față de astfel de declarații barbare despre sistem? Eu am făcut deja o solicitare către Procuratură”, a declarat Diana Caraman.
La rândul său, Andrei Bivol a spus că nu comentează cele întâmplate la Procuratura Anticorupție.
„Comisia de evaluare are sarcina de a evalua etica și integritatea financiară a judecătorilor, dar nu a procurorilor. Pentru integritatea etică și financiară a procurorilor va fi o altă comisie. Având în vedere că activitatea procurorilor nu va intra în obiectul de evaluare a comisiei, aș prefera să nu comentez aceste aspecte. Din câte înțelegem, era o discuție internă în instituție și de asta îmi vine greu să comentez”, a explicat Andrei Bivol, candidat la funcția de membru al Comisiei de evaluare.
Comisia de evaluare externă a judecătorilor va avea la dispoziție 6 luni pentru evaluarea candidaților la funcția de judecător al CSJ.
Rezultatele evaluării urmează a fi transmise Consiliului Superior al Magistraturii, care poate accepta sau respinge raportul și dispune reluarea procedurii de evaluare, însă doar o singură dată.
Hotărârea CSM privind nepromovarea evaluării judecătorului va duce la eliberarea acestuia din funcție. El nu va avea dreptul de a exercita funcția de judecător timp de 7 ani, iar timp de 5 ani nu va putea activa în calitate de procuror, avocat, notar, administrator autorizat, executor judecătoresc sau în alte funcții de demnitate publică.