Politic

Programul Național de recuperare a bunurilor infracționale pentru anii 2023-2027, aprobat de Parlament

Deputații au aprobat Programul Național de recuperare a bunurilor infracționale pentru anii 2023-2027 și Planul de acțiuni privind implementarea acestuia.

Parlamentul Republicii Moldova
Sursa: Parlamentul Republicii Moldova

„Pentru a consolida capacitățile noastre în a identifica și recupera bunurile infracționale este absolut necesară cooperarea interinstituțională bună, dar și colaborarea eficientă cu instituții similare din alte state, în special, din UE. Totodată, ne dorim să stabilim și un impact social – o parte din banii recuperați să fie redirecționați spre necesitățile sociale ale țării”, a precizat directorul Centrului Național Anticorupție, Iulian Rusu.

Potrivit președintelui Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică, Lilian Carp, problema recuperării bunurilor infracționale reprezintă o prioritate în actuala agendă publică și instituțională la nivel internațional și european.

Odată cu implementarea acțiunilor planificate va crește gradul de identificare și recuperare a bunurilor provenite din infracțiuni de corupție, din acte conexe corupției și din alte activități criminale, indisponibilizate și confiscate, precum și creșterea ratei de executare a ordinelor de confiscare dispuse în materie penală, iar în cele din urmă - majorarea veniturilor în bugetul de stat.

Scopul programului constă în creșterea eficienței sistemului național de recuperare a bunurilor infracționale, îmbunătățirea comunicării, colaborării și coordonării între autoritățile responsabile și omologii lor din străinătate.

Proiectul programului cuprinde nouă capitole, inclusiv analiza situației, obiective, impactul scontat, costurile de implementare, riscuri, autorități și instituții responsabile.

Acțiunile de recuperare a bunurilor și activelor fraudate din Republica Moldova și duse în alte țări au fost analizate miercuri, 14 decembrie, de președinta țării, Maia Sandu, ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, procurorul general interimar, Ion Munteanu, și șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin.

Citește mai mult