Social

Tot mai mulți moldoveni încheie contracte de locațiune

Din propria inițiativă sau nu, moldovenii au devenit mai responsabili, atunci când vine vorba despre darea în chirie a bunurilor imobile. Cel puțin asta arată datele Serviciului Fiscal de Stat (SFS), potrivit cărora, în primele 5 luni ale anului 2023, au fost înregistrate aproape 9.300 de contracte de locațiune sau cu 22,6% mai mult decât în perioada similară a anului trecut. Acest lucru a generat și creșterea încasărilor în bugetul statului, care au constituit peste 21 de milioane de lei.

Potrivit Serviciului Fiscal de Stat, în perioada ianuarie - mai a acestui an, 9.291 de moldoveni au înregistrat contracte de locațiune cu chiriașii. Cifra este mai mare cu aproape 23% față de perioada similară a anului trecut, când au fost întocmite 7 581 de astfel de documente. Totodată, SFS anunță că încasările la impozitul pe venit de la persoanele fizice care transmit în locațiune bunuri imobile au crescut cu peste 38% sau cu aproape 6 milioane de lei mai mult față de 2022. În timp ce unii proprietari au devenit mai conștiincioși, pe alții îi repsonsabilizează cei din jur, susțin experții.

„Dacă vorbim despre majorarea numărului de contracte, înregistrate la Serviciul Fiscal de Stat, aici sunt de remarcat activitățile de conformare și informare întreprinse de angajații autorității fiscale. În scopul obținerii informației despre proprietățile imobiliare care sunt transmise în locațiune, sunt utilizate mai multe surse de informare precum Inspectoratele de Poliție, administratorii de bloc, agențiile imobiliare, platformele de anunțuri, informațiile de la persoane terțe, precum vecinii”, a explicat purtătorul de cuvânt al SFS, Adrian Platon.

Serviciul Fiscal de Stat atenționează persoanele fizice care nu desfășoară activitate de întreprinzător și transmit în locațiune proprietate imobiliară că, de la data de încheiere a contractului cu chiarișul, în termen de 7 zile, acesta trebuie înregistrat la Fisc. Impozitul, care se achită lunar, constituie 7 procente din valoarea contractului și trebuie achitat până pe data de 25 a lunii. În pofida faptului că unii chiriași evită să întocmească astfel de documente, juriștii susțin că în acest fel ei, de fapt, își protejează bunurile. Ba mai mult, ei îi îndeamnă să încheie și un act de primire.

„Eu am avut în practică când a fost transmis bunul, a fost încheiat contractul, dar nu a fost încheiat actul de predare-primire, care specifică ce bunuri au fost transmise în folosință temporară. Și atunci evident, nu dă Doamne, se poate întâmpla în lipsa actului respectiv chiriașul poate pleca cu tot cu bunuri sau în cazul deteriorării bunurilor respective, locatarul nu va putea proba că astfel de bunuri au existat”, susține avocatul Vitalie Iordachi.

Contractele de locațiune sunt și în beneficiul celor care iau în chirie un bun imobil.

„El (n.r. - chiriașul) are garanția că, per general, va locui acolo, pentru că, din păcate, nu sunt puține escrocherii, când se prezintă proprietar chiar însuși chiriașul unui bun și dă în sub chirie, să îi zic așa, unei alte persoane. Atunci când tu ești chiriaș, tu închei un contract și verifici inclusiv dreptul de proprietate al persoanei care transmite bunul”*, a adăugat avocatul.

De asemenea, potrivit SFS, în perioada ianuarie-mai curent, au fost efectuate controale la 178 de persoane fizice, care dau în locațiune bunuri imobile, fiind calculate suplimentar la buget plăți de bază în valoare de peste 360 de mii de lei și penalități pentru întârziere în mărime de 26 de mii de lei. De asemenea, au fost aplicate amenzi în mărime de peste 13 mii de lei.

Bogdan Nigai

Bogdan Nigai

Autor

Citește mai mult