Diaspora

Marcel Ivanov, medic moldovean cu renume mondial: „Când revin în Moldova, îmi reîncarc bateriile”

REPORTAJ // Aurelia Leorda Paniș: Moldovean de origine, ajuns neurochirurg cu renume mondial. Este vorba despre Marcel Ivanov, în vârstă de 50 de ani, din Briceni, care de ani buni activează în calitate de neurochirurg, în Marea Britanie. Iar pentru că este printre cei mai buni, el predă și lecții colegilor săi din toată lumea. Până a ajunge în Marea Britanie a parcurs un drum lung de pregătire profesională în România, Statele Unite, Franța, Belgia, Germania, Italia, Japonia, Finlanda, iar lista poate fi continuată, pentru că oriunde a mers pentru studii ori ca să dea o mână de ajutor, a avut și de învățat. Recent, profesorul Ivanov, alături de o echipă internațională de medici neurochirurgi, a venit în țară, pentru a salva viața unui pacient de 54 de ani.

Moldova1.md
Sursa: Moldova1.md

Pe Marcel Ivanov l-am întâlnit la Institutul de Neurologie și Neurochirurgie din Chișinău, unde a venit să dea o mână de ajutor colegilor, la o intervenție complicată pe creier.

Și-a început studiile în 1992, la Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași, deși era admis deja la Universitatea de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Chișinău.

„În perioada rezidențiatului, am fost director de program și am plecat în mai multe țări, Germania, Japonia, Finlanda și una din plecări a fost în Marea Britanie. La un moment dat, a apărut un post de neurochirurg avansat spinal și am aplicat, am concurat cu alți 7 neurochirurgi, care au terminat prin Oxford, prin Cambridge, si așa a fost să fie. Am luat eu jobul respectiv”, a spus Marcel Ivanov.

De 17 ani lucrează în Marea Britanie - țara care are cel mai bun sistem medical din Europa, potrivit unui studiu realizat de The Commonwealth Fund. În tot acest timp, Marcel Ivanov a făcut totul ca să-i ajute și pe cei de acasă.

„Îl cunosc pe dl. profesor Zapuhlîh de peste 20 de ani. Deseori discutăm cazuri complexe. Sunt cel care ajută cu sfatul, cu idei, cu tehnologii, pentru că pentru noi este ceva de rutină, care folosim de decenii, pe când aici de abia se reintegrează și îmi face mare bucurie să văd cât de mult s-a schimbat în ultimii 20 de ani toată tehnologia în Moldova”, a mai remarcat neurochirurgul.

Moldova1.md
Sursa: Moldova1.md

De aceasta dată a venit la Institutul de Neurologie și Neurochirurgie ca sa testeze un echipament de ultimă generație, folosit la efectuarea operațiilor cerebrale. „Navigația este un echipament special care ne permite să fim mult mai preciși în ceea ce facem. La fel cum avem noi GPS în mașină, așa este o tehnologie similară care ne permite să ne orientăm mai bine prin creier.”

„Sunt pentru prima dată în țara dumneavoastră. Sunt bucuros că am avut ocazia să-l cunosc și pe renumitul profesor Ivanov, experiența căruia este una utilă și benefică, inclusiv pentru mine”, a menționat neurochirurgul din Japonia, Tetsuya Goto.

„Domnul profesor Marcel Ivanov este un expert internațional, o spun fără ghilimele și fără preamăriri, în domeniul imagisticii intraoperatorii, ultrasonografiei intraopratorii, neuronavigației și având echipament de ultimă oră, care în Marea Britanie este schimbat permanent, mai des ca la noi chiar, el poate să ne ajute în cazul acesta”, a declarat directorul Institutului de Neurologie si Neurochirurgie, Grigore Zapuhlîh.

Pe tot parcursul intervenției de înlăturare a unei tumori complicate pe creier, profesorul Ivanov a ghidat echipa de medici.

Chiar dacă are o viață asigurată și un serviciu care îi oferă satisfacție deplină, doctorul spune că bateriile și le încarcă anume atunci când revine la baștină.

„Întotdeauna actul de revenire este plin de emoții, pentru că aici a fost copilăria mea, aici sunt părintii mei, aici sunt foarte mulți prieteni. Moldova pentru mine are un loc aparte în inima mea, un loc foarte special și când vin aici este o chestie plină de emoții pozitive, aici îmi reîncarc bateriile, vin la rădăcini și prin rădăcini se absoarbe energia pozitivă cu care mă întorc și continui viața în alte țări”, a spus Marcel Ivanov.

În prezent, pe lângă faptul că este șef de secție spinală la Spitalul Royal Hallamshire, Sheffield din Mare Britanie, este și președinte al Congresului Societății Spinale din Regatul Unit și Irlanda, președinte al Comisiei de examinare a societății de neurochirurgie din Europa, care face totul pentru a crește educatia neurochirurgicală în toată Europa, inclusiv în România și Republica Moldova.

Moldova1.md
Sursa: Moldova1.md

Citește mai mult