Parlamentul European califică drept genocid foametea provocată de regimul sovietic în Ucraina în anii 1930
Parlamentul European a calificat drept genocid foametea din Ucraina provocată de sovietici în urmă cu 90 de ani, care a dus la moartea a milioane de oameni, comparând acțiunile rușilor de atunci cu cele de acum, în contextul invaziei, informează Agerpres.
Într-un text care a primit 507 voturi pentru, 12 contra și 17 abțineri, eurodeputații reuniți la Strasbourg au apreciat că această foamete, denumită de ucraineni "Holodomor", a fost comisă de "regimul sovietic cu intenția de a distruge un grup de persoane, supunându-le în mod deliberat la condiții de viață ce duceau în mod inevitabil la anihilarea lor fizică".
"Crimele ruse actuale (comise) în Ucraina amintesc de trecut", se arată într-un comunicat Parlamentul European.
Europarlamentarii îndeamnă "toate țările și organizațiile" să recunoască drept genocid această foamete, în fața unui "regim rus care manipulează memoria istorică pentru propria supraviețuire".
Ucraina a pierdut între patru și opt milioane de locuitori în marea foamete din 1932-1933, pe fondul colectivizării terenurilor agricole, orchestrată potrivit istoricilor de Stalin, pentru a reprima orice aspirație naționalistă și secesionistă a acestei țări, pe atunci republică sovietică. Ucraina face de mai mulți ani campanie pentru ca Holodomorul să fie recunoscut în mod oficial drept genocid, concept apărut după Al Doilea Război Mondial.
Rusia refuză în mod categoric o astfel de clasificare, pretextând că marea foamete care a fost în Uniunea Sovietică la începutul anilor 1930 nu a făcut doar victime ucrainene, ci și în rândul rușilor, kazahilor, germanilor de pe Volga și altor popoare.