Jens Stoltenberg, întrevedere cu președintele lituanian înaintea Summitului NATO de la Vilnius. Cum comentează situația din Rusia
Evenimentele din weekend sunt o chestiune internă a Rusiei și încă o dovadă că anexarea ilegală a Crimeii în 2014 și declanșarea războiului în Rusia au fost o greșeală strategică. Declarația a fost făcută de secretarul general al NATO Jens Stoltenberg în cadrul unei întrevederi cu președintele Lituaniei, Gitanas Nausėda, care a mai menționat că situația din Federația Rusă este monitorizată.
„Pe măsură ce Rusia își continuă asaltul, este și mai important să continue sprijinul nostru pentru Ucraina.
Secretarul general a condamnat, de asemenea, anunțul Rusiei cu privire la desfășurarea armelor nucleare în Belarus, numindu-l „nechibzuit și iresponsabil”.
„Nu vedem niciun indiciu că Rusia se pregătește să folosească arme nucleare, dar NATO rămâne vigilentă. Dacă Rusia crede că ne poate intimida să nu sprijinim Ucraina, va eșua”, a continuat Jens Stoltenberg.
Cei doi lideri au discutat despre pregătirile finale pentru Summitul de la Vilnius, care va avea loc pe 11 și 12 iulie. Este vorba despre un pachet multianual de asistență și legături politice îmbunătățite cu Ucraina.
De asemenea, liderii NATO își propun consolidarea descurajării și apărării Aliaților – cu noi planuri regionale și un model rotațional pentru apărarea aeriană și antirachetă. Aliații vor discuta și despre pragul de 2% din PIB al cheltuielilor pentru apărare și despre necesitatea unei creșteri suplimentare în următorii câțiva ani.
Ambasadorul SUA la NATO, Julianne Smith, a declarat recent că SUA va insista pentru atingerea și depășirea pragului de 2 la sută, în condițiile în care unele state aliate ale NATO, inclusiv România, a alocat pentru apărare, anul trecut, 1,75% din PIB.
Potrivit tabelelor incluse în raportul anual al NATO pentru anul 2022, doar șapte state au depășit plafonul stabilit de 2% - SUA (3,46% din PIB pentru apărare), Regatul Unit (2,16% din PIB pentru apărare), Estonia (2,12%), Letonia (2,07%), Lituania (2,47%), Polonia (2,42%) și Grecia (3,54%).