Cultură

Conacul Constantin Cazimir degradează la fel ca Moara din Cernoleuca. Când vom depăși faza constatărilor?

A fost prima școală pentru copiii țăranilor din Cernoleuca, Dondușeni, apoi a fost casă pentru copiii orfani din nordul Republicii Moldova, iar acum a ajuns într-o stare avansată de degradare. Vorbim despre Conacul Constantin Cazimir, o mare personalitate, moșier-filantrop, savant care, la începutul secolului 20, pleda pentru educație și cultură în mediul rural.

facebook.com
Sursa: facebook.com

Lacătul ruginit de la ușa Conacului Constantin Cazimir (foto 2) este dovada că vreme îndelungată nimeni nu a mai trecut pragul clădirii ce face parte din istoria satului Cernoleuca.

„Mai întâi a fost proiectat și plantat dendrariul prin 1894, apoi a fost construit acest conac. Constantin Cazimir a fost boierul din sat care n-a avut copii, dar, din surse proprii, a ajutat copiii țăranilor din sat să facă carte”, relatează profesoara de istorie, Angela Lisnic.

Astăzi, conacul și întregul complex de clădiri din preajmă prezintă o priveliște dezolantă.

„Este într-o stare deteriorată, dar mă bucur că totuși emană frumusețe din ultimele răsputeri. Chiar foarte mult aș dori să fie restaurat deoarece am putea să organizăm multe activități, să facem o casă de cultură, să respectăm tradițiile satului nostru”, spune eleva Arina Deleu.

„Ar trebui să fie restaurată, desigur, ar trebui investiți mulți bani și, din motive că primăria nu poate asigura această sumă, ar trebui să se implice alte structuri interesate în păstrarea patrimoniului național”, consideră profesoara Rodica Bordian.

facebook.com
Sursa: facebook.com

Conacul se află în gestiunea Primăriei Cernoleuca.

Sergiu Chiriac, director al Agenției de Inspectare și Restaurare a Monumentelor, spune că dacă obiectivul aparține administrației publice locale, atunci anume aceasta ar trebui să înainteze o procedură de restaurare.

„În primul rând, ar trebui făcut un proiect de fezabilitate, după aceasta se execută o schiță de proiect, se depune la Consiliul Național al Monumentelor Istorice, după asta se face documentația de proiect și se încep nemijlocit lucrările.”

Profesoara de istorie, Angela Lisnic, susține că edificiul „necesită reparații ce presupun o sumă mare de bani pe care comunitatea nu poate s-o adune”.

„Este ca o carte de vizită pentru satul nostru, așa cum este Casa-muzeu „Igor Vieru”, cum este moara noastră. Moara tot este la pământ și așteptăm o hotărâre în privința morii pentru a o păstra, a o renova și a o lăsa urmașilor noștri.”

Potrivit Registrului monumentelor ocrotite de stat, în Republica Moldova sunt 5465 de monumente, dintre care 65 sunt conacuri. Majoritatea dintre acestea degradează sub ochii noștri.

Citește mai mult