Politic

Igor Grosu: Integrarea regiunii transnistrene în Republica Moldova va dura și nu constituie un impediment pentru procesul de aderare la UE

Menținerea păcii și liniștii sociale este o realizare, a explicat Igor Grosu în Parlamentul Uniunii Europene. El a dat de înțeles că integrarea regiunii transnistrene în Republica Moldova va dura și nu constituie un impediment pentru procesul de aderare la Uniunea Europeană. Chiar șeful diplomației europene, Josep Borrell, când a fost la noi pentru Summitul Comunității Politice Europene, s-a referit la cazul Ciprului care a fost acceptat în Uniunea Europeană cu probleme teritoriale. Președintele Parlamentului, Igor Grosu susține că integrarea populației și teritoriului din stânga Nistrului presupune și costuri.

imagine simbol
Sursa: imagine simbol

„Idei sau inițiative gen: Acum e momentul repede să fie soluționat conflictul transnistrean nu sunt susținute în Parlamentul Republicii Moldova și de clasa politică din Moldova. Repede înseamnă numai nu soluționarea conflictului. Ar înseamna escaladare. Pe malul stâng locuiesc cetățenii noștri de care noi o să avem grijă în continuare. Așa cum am avut grijă în pandemie. De la declanșarea războiului. Acum toate importurile sau odată cu blocarea hotarului ucrainean, blocarea infrastructurii la Marea Neagră, compromiterea tuturor lanțurilor logistice. Deci, toată conexiunea sau asigurarea cu cele necesare, bunuri, produse și așa mai departe, se face doar pe frontiera vestică. Și este de datoria noastră și noi facem lucrul ăsta, să asigurăm cetățenii noștri cu tot ce este necesar”, a menționat președintele Parlamentului, Igor Grosu.

Republica Moldova a solicitat retragerea grupului operativ al trupelor ruse și lichidarea armamentului sovietic de la Cobasna, în același timp cu transformarea misiunii de pacificare din militară în civilă. Platforma internațională de negocieri 5+2 nu funcționează, în primul rând pentru că Rusia a atacat Ucraina, ambele țări figurează drept mediatori. Mandatul OSCE în Republica Moldova a fost prelungit recent până la sfârșitul anului.

„O să fie nevoie de timp, de răbdare, de-o evaluare foarte la rece pentru că astea sunt costuri pe care va trebui să le estimăm și să vedem cum le gestionăm pentru că și acei militari, și acei care sunt înrolați în tot felul de structuri ilegale în cazul în care vor trebui să treacă printr-o perioadă de adaptare la un nou stil sau muncă și așa mai departe, este un proces complicat, un lucru vreau să menționez: procesul de integrare a Republicii Moldova în Uniunea Europeană nu se mai discută la pachet, dacă pot spune așa, cu soluționarea conflictului transnistrean. Sunt două procese diferite, care au viteze diferite”, a subliniat șeful Legislativului de la Chișinău.

Consensul european privind integrarea regiunii transnistrene este acordarea unui statut special care urmează a fi negociat.

Citește mai mult