Social

Satele din țară se confruntă cu o criză acută de medici. Povestea celor care nu abandonează lupta pentru sănătate

Lipsa medicilor este o problemă cronică a sistemului de sănătate din Republica Moldova, iar situația este mai gravă în special în satele mici, în ciuda unui număr relativ mare de absolvenți de medicină. Migrația profesională și repartizarea inegală a medicilor contribuie la această problemă. Deși țara noastră are un număr mare de absolvenți la medicină raportat la populație, nu toți rămân să practice medicina acasă. Cei care activează în sistem, în mediul rural, spun că nu mai vine nimeni de ani buni să se angajeze, iar în viitor problema va fi și mai gravă.

De mai bine de doi ani, Cristina Friniuc face naveta Văsieni - Horodca Nouă - Horodca Veche pentru a ajuta oamenii. Este tânăr specialist, iar un loc de muncă stabil era o prioritate. Femeia recunoaște că are un volum mare de lucru însă cei de la sate au și ei nevoie de un medic al lor, spune ea.

„În Horodca vin de trei ori pe săptămână, de la ora 08:00 până la 12:30 și în Văsieni în toată ziua. Un pic mai greu este aici la Horodca. Noi le eliberăm medicamente, ei sunt nevoiți să meargă, că nu au farmacie în sat, să meargă în Văsieni sau în localitățile din apropiere. Eu mai ajut pacienții, bătrânii, noi le luăm actele și le aducem medicamente. Apelăm la diferite mijloace ca să putem să îi ajutăm, mai ales pe cei în vârstă”, a relatat Cristina Friniuc, medic de familie.

Și locuitorii din Horodca simt lipsa unui specialist permanent în localitate, iar de nevoie merg și în oraș.

„Ne trebuie numaidecât un medic de familie în sat. Sunt copii mici, la școală se întâmplă ceva, un om are o ungență. Trebuie să ne adresăm undeva, aici în sat”;

„Este foarte important pentru că suntem bătrâni și pensionari și avem nevoie de ajutor. Mulți nu se pot deplasa departe și avem nevoie aici pe loc de cineva”;

„Lumea se duce la privat, dar spunem mulțumesc că vine măcar luni, miercuri și vineri. De urgență venim la ei pentru primul ajutor. Este transport și noi singuri ne ducem”, au spus oamenii.

Primarul de Horodca recunoaște că lipsa medicilor în localitate este o problemă de ani buni.

„Medic am avut în localitate, dar venea foarte rar, o dată în săptămână, de două ori pe lună. Dacă ar fi finanțe ne-am implica într-un proiect, dar la ziua de astăzi este foarte greu. În satul vecin este farmacie, la Ulmu, la Văsieni și ne deplasăm acolo și noi”, a menționat Ștefan Vlas, primar de Horodca.

Dacă în Horodca mai vin tineri specialiști, în satul Cărbuna, raionul Ialoveni, activează medici care mai au câțiva ani până la pensie. Ecaterina Rață este una dintre asistentele medicale care face naveta de mai bine de 18 ani, din Mileștii Noi în Cărbuna. Femeia spune că la început nu a acceptat ideea, însă gândul că oamenii nu au un specialist în localitate a întristat-o. În Cărbuna vine în fiecare zi și activează ca fizeoterapeut.

„Din lipsă de asistente medicale m-am transferat în satul vecin, circul. Acolo tot nu este medic, vine medicul o dată în două săptămâni, o dată în lună.Încet, încet se pensionează. Nu știu în urma noastră cine o să vină. De când noi lucrăm, iată am 41 de ani, am intrat aici undeva acum 30 de ani, soră medicală nouă nu a venit niciuna. 12 ani m-am deplasat la autobus, la ora 06:00 pentru 15 minute, dar de doi ani am învățat să merg la volan și circul cu mașina proprie. Mă duc, vin și e mai ușor”, a povestit femeia.

Cea de-a doua asistentă medicală care lucrează în Cărbuna, Valentina Rață, locuiește în sat. Femeia spune că tinerii pleacă peste hotare, iar doi lucrători medicali din localitate activează în capitală.

„Aici colectăm analiza generală de sânge, biochimia, programăm pentru consultația specialiștilor, investigații radiologice. Am fost mai mulți, dar de anul trecut activăm numai două asistente medicale. Majoritatea pleacă peste hotare din cauza banilor, din cauza salariilor”, a mai spus Valentina Rață.

Primarul satului spune că de la an la an medicii se pensionează, astfel că numărul lor s-a redus de la opt la doi. Totuși, acesta a găsit o soluție pentru a atrage noi cadre medicale.

„La moment au rămas numai două doamne, dar alți tineri nu vor să vină în localitate ca surori medicale sau ca medic. Avem o casă de locuit pe care am putea să o reparăm. Am putea să o dăm în locațiune cu titlu gratuit unui medic de familie, sau unei familii care vine”, a relatat Constantin Ciocoi, primarul satului Cărbuna.

De cealaltă parte, ministra Sănătății, Ala Nemerenco, menționa la sfârșitul anului trecut că în Republica Moldova nu există o criză acută de cadre medicale.

„Noi nu avem o criză acută de cadre în Republica Moldova. În Republica Moldova avem înregistrați la 10.000 de populație 50,2 medici, comparativ cu Uniunea Europeană este foarte mult. În unele sectoare într-adevăr avem o criză de cadre. Aceasta este legată cu pensionarea, îmbătrânirea lor, condiții de muncă, faptul că aceste locuri nu sunt atractive”, a declarat Ala Nemerenco.

Mai mult, ministra a menționat că au fost implementate măsuri pentru a atrage tinerii specialiști în zonele rurale.

„Pe parcursul ultimului an am făcut mai multe schimbări în legislație pentru ca să avem un factor motivațional destul de convingător pentru tinerii medici. Plătim călătoria lor dacă nu locuiesc în locul în care acordă aceste servicii medicale și fac naveta zilnic, acoperim cheltuielile”, a subliniat ministra.

Potrivit Ministerului Sănătății, multe raioane duc lipsă de medici de familie, iar în 18 raioane din Republica Moldova nu există niciun medic legist. Ministerul Sănătății spune că se atestă un deficit de specialiști în special în domeniile: anestezie și terapie intensivă, radiologie și imagistică medicală, cardiologie, pediatrie.

Amintim că în luna iunie 2024, Parlamentul a adoptat modificări la Legea ocrotirii sănătății în baza cărora tinerii specialiști din domeniul medicinii și farmaciei beneficiază de indemnizații majorate și compensații din bugetul de stat. Mai exact, statul rambursează cheltuielile de călătorie personalului medical care circulă zilnic tur-retur de la locul de domiciliu la locul de muncă. De asemenea, a fost extinsă lista personalului care beneficiază de indemnizația unică de 120 mii de lei. În această listă au fost incluși și tinerii specialiști cu studii superioare de licență.

Citește mai mult