Încă două acorduri cu CSI vor fi denunțate, fără a avea consecințe financiar-economice sau de altă natură
Este vorba despre Acordul privind cooperarea în domeniul protecției consumatorilor și Acordul privind barierele tehnice în zona comerțului liber. Potrivit Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării, aceste Acorduri nu mai sunt actuale în promovarea politicilor, viziunilor și acțiunilor comune, în contextul statutului Republicii Moldova de țară candidat pentru aderarea la UE.
Mai exact, țara noastră și-a asumat angajamente de a alinia politicile de protecție a consumatorilor la cele europene, iar acestea diferă esențial de sistemele țărilor CSI.
Acordul privind direcțiile de bază de cooperare a statelor membre ale Comunității Statelor Independente în domeniul protecției drepturilor consumatorilor, semnat la Moscova, la 25 ianuarie 2000, și protocolul acestuia, dar și Acordul privind barierele tehnice în zona comerțului liber, semnat la Moscova, la 20 iunie 2000, vor fi denunțate din lipsă de relevanță și actualitate. Două proiecte în acest sens au fost aprobate, astăzi, de Cabinetul de miniștri.
Promovarea politicilor, viziunilor și acțiunilor comune nu mai prezintă actualitate, întrucât, în contextul statutului de țară candidat, Republica Moldova și-a asumat angajamente de a alinia politicile de protecție a consumatorilor la aquis-ul UE, în domeniile reglementări tehnice, standarde, metrologie, acreditare, evaluarea conformității și supraveghere a pieței. Toate acestea diferă esențial de sistemele țărilor CSI.
„Denunțarea Acordurilor nu va aduce consecințe financiar-economice sau de altă natură”, a notat viceprim-ministrul, ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba.
Republica Moldova nu are obligații financiare sau de altă natură, care ar fi apărut pe perioada valabilității Acordurilor menționate.