Economic

Dorin Recean, după întrevederea cu comisarul european pentru Economie: Avem o deschidere pentru liberalizarea în continuare a comerțului cu UE

Dezvoltarea comerțului cu Uniunea Europeană a fost unul dintre subiectele abordate de prim-ministrul Dorin Recean cu comisarul european pentru Economie, Paolo Gentiloni. Premierul a menționat că țara noastră se bucură în continuare de o deschidere pentru liberalizarea comerțului cu UE.

Captură video
Sursa: Captură video

„Am discutat despre asistența macro-financiară. Am mulțumit pentru bugetul suplimentar alocat pentru Republica Moldova în acest an. Am discutat despre diferite recomandări pentru ca asistența macro-financiară să fie utilizată mai eficient, în așa fel încât să putem să ne ajustăm reglementărilor europene, dar și să ne susținem economia noastră. Dezvoltarea economică este prioritatea Republicii Moldova și a Guvernului. Am discutat diferite aspecte legate în primul rând de comerț și exporturi în UE. Am apreciat faptul că avem o deschidere pentru liberalizarea în continuare a comerțului cu Uniunea Europeană ceea ce creează oportunități și pentru investiții străine, dar și pentru creșterea volumului de exporturi ale produselor din Republica Moldova”, a declarat Dorin Recean.

De asemenea, premierul a menționat că se dorește diversificarea produselor exportate în Uniunea Europeană.

La rândul său, comisarul european pentru Economie a menționat că asistența macro-financiară este un aspect important de pregătire pentru aderarea Republicii Moldova la UE, iar implementarea celor 9 recomandări va permite debursarea celei de-a doua tranșe din cele 145 de milioane euro.

„Condițiile asupra cărora am convenit împreună vor consolida în continuare securitatea energetică, vor îmbunătăți mediul de afaceri, vor sprijini lupta împotriva corupției, promovând supremația legii și îmbunătățind guvernanța în sectorul public. Aceste acțiuni pe care le-am discutat, legate de asistența noastră macro-financiară, reprezintă un aspect important de pregătire pentru aderarea Republicii Moldova în UE și acestea toate corespund cu cele 9 recomandări înaintate de Comisia Europeană. Noi cunoaștem că unele angajamente au fost îndeplinite pozitiv, altele mai necesită un sprijin adițional și noi așteptăm acțiuni rapide în vederea onorării acestor angajamente”, a declarat Paolo Gentiloni.

Amintim că, la începutul acestui an, Comisia Europeană a anunțat creșterea asistenței macro-financiare pentru Republica Moldova cu până la 145 de milioane de euro. Potrivit președintei Comisiei, Ursula von der Leyen, noul sprijin financiar va susține economia și securitatea energetică a Republicii Moldova.

Carolina Străjescu

Carolina Străjescu

Autor

Citește mai mult