Politic

Mircea Geoană, către Republica Moldova: Șansa de a evada din tirania geografiei și blestemul istoriei apare o dată, de două ori pe secol

Șansa de a evada din tirania geografiei și blestemul istoriei apare o dată, de două ori pe secol, iar Republica Moldova nu trebuie să rateze această șansă, a menționat secretarul general adjunct al NATO Mircea Geoană într-un interviu pentru Radio România Actualități.

„Este o șansă, încă o dată, un calcul greșit al conducerii de la Kremlin, ca atunci când suntem convinși că Ucraina va izbândi în acest război, când lucrurile se vor așeza, vom avea o nouă arhitectură politică și de securitate în Europa. Republica Moldova face parte, dacă își dorește acest lucru, și își dorește, din familia europeană, din familia țărilor democratice și mai prospere - o șansă istorică. Și asta e valabil pentru toți cetățenii Republicii Moldova, indiferent ce limbă vorbesc acasă, ce preferințe politice poate că au sau nu au. Sunt foarte mulți cetățeni din Republica Moldova cu dublă cetățenie românească. Sunt peste un milion, mulți sunt în România, mulți sunt în Europa. Cred că cu toții ne dăm seama că o astfel de șansă nu trebuie ratată. A rămâne în zona gri nu e o garanție de securitate, ci este o invitație la insecuritate și sperăm din toată inima ca traseul european al Republicii Moldova să se întâmple”, a spus Mircea Geoană.

În același timp, oficialul a dat asigurări că NATO este extrem de determinată de a sprijini, prin mijloacele sale și în deplin respect față de neutralitatea Republicii Moldova, drumul său european. De asemenea, secretarul General Adjunct a precizat că NATO „respectă realitatea din această perioadă: o Constituție de neutralitate a Republicii Moldova.”

Mircea Geoană a dat asigurări că NATO nu este și nu va fi niciodată în situația de a „sugera, dicta sau impune unui partener drumul pe care dorește să și-l aleagă”. Totodată, el a dat exemplul Finlandei și Suediei, care au renunțat la neutralitate, conștientizând pericolul rusesc. „Nimeni de la NATO nu a fost vreodată la Helsinki, la Stockholm să le sugereze să vină în NATO. Țări neutre, țări foarte robuste democratic, economic, militar și în clipa în care o altă fațetă a calculului greșit al domnului Putin le-a arătat că Rusia este periculoasă și imprevizibilă, au decis să vină către noi. Nu am mers noi către dânșii, dânșii au venit către noi. De aceea, noi suntem dispuși să mergem în relația cu Republica Moldova atât de departe și atât de repede cât își dorește și își propune Republica Moldova”, a declarat Mircea Geoană.

Citește mai mult