PAS la doi ani de guvernare // Igor Grosu: Obiectivul principal este aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană
Obiectivul principal al partidului de guvernare este aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană până în 2030. La doi ani de când a preluat puterea, PAS a prezentat în cadrul unui briefing un raport de activitate. Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a ținut un discurs de la o tribună din fața Parlamentului, în care a venit cu evaluarea tuturor acțiunilor efectuate, dar și implementarea mai multor proiecte.
„Această cale a fost posibilă doar datorită solidarității și curajului moldovenilor. Datorită rezistenței lor în fața nedreptăților. Nu putem face în doi ani tot ce am ratat 30 de ani, dar am început lucruri importante. Vrem ca până în 2030 Uniunea Europeană să fie la noi acasă și ca niciodată să nu mai fim blocați din drumul nostru pentru dezvoltare și bunăstare. În continuare, e nevoie de multe eforturi și de unitate. Uniunea Europeană ne susține în acest drum”, a declarat Igor Grosu.
Președintele Parlamentului a trecut în revistă și reforma justiției, dar și adoptarea unui proiect de lege cu privire la limba română. Grosu a vorbit despre retragerea Republicii Moldova din CSI și faptul că Republica Moldova va renunța la tot ce contravine interesului național.
Deși nu este membru al partidului de guvernare, cu un discurs a venit și premierul Dorin Recean, care a vorbit despre sprijinul Executivului pentru cetățeni în ultima perioadă. Acesta a scos în evidență compensațiile acordate în perioada rece a anului la facturile pentru energie electrice și gaze naturale.
„Este foarte important să menționăm că în ultimul an ne-am debarasat de dependența energetică a Kremlinului. Unu - avem acces la gaze naturale din multiple surse și doi - suntem integrați în rețeaua de electricitate europeană. De aici încolo, Republica Moldova nu mai poate fi șantajată energetic”, a declarat prim-ministrul Dorin Recean.
Comentatorul politic Ion Tăbîrță susține că deși PAS a înregistrat reușite în domeniul politicii externe și a menținerii stabilității în țară, există și unele restanțe.
„Restanța, ce nu ne-au spus cei de la PAS, este din domeniul economic - mult mediatizata reforma justiției și combaterea corupției. Reformele din acest domeniu au nevoie de timp, mult timp. Dă impresia că PAS-ul nu reușește în reforma justiției. Trebuie să remarcăm anumite tendințe, schimbări de efectiv, în principalele instituții de drept, de justiție, ceea ce ne poate sugera că reforma poate fi o reușită”, a declarat Ion Tăbârță.
În data de 11 iulie 2021, PAS a câștigat alegerile parlamentare anticipate cu 52,8% din voturi, scrutin organizat în urma dizolvării Legislativului de către șefa statului Maia Sandu, și a obținut majoritatea parlamentară.