Cultură

„Vânătoare împărătească: Pavel Boțu, 90 de ani de la naștere”, expoziție la Muzeul Național al Literaturii Române

A fost un distins poet, om de stat, președinte al Uniunii Scriitorilor, apărător al valorilor. În ultimii 36 de ani, opera și personalitatea regretatului Pavel Boțu a rămas în umbră, iar momentele de cumpănă din viața lui sunt în continuare învăluite de mister. În ideea de a readuce în circuit creația și destinul scriitorului, Muzeul Literaturii Române în parteneriat cu Uniunea Scriitorilor din Republicii Moldova au organizat evenimentul „Vânătoare împărătească: Pavel Boțu, 90 de ani de la naștere”.

Muzeul Național al Literaturii Române
Sursa: Muzeul Național al Literaturii Române

*„Din păcate, opera lui Pavel Boțu zace în cimitirul literelor chirilice. Abia după 2000, au fost publicate 2-3 volume care nu-l reprezintă în dimensiunea lui reală. Un mare poet care a dat o mitologie a Bugeacului”, a spus Alexandru burlacu, critic literar.

La apariția cărții „Ornic”, în 1978, Pavel Boțu a avut parte de o adevărată execuție mediatică.

*„Au fost scrise câteva cronici la comandă, ceea ce l-a marcat și l-a întristat foarte mult pe Pavel Boțu. A trebuit să răspundă aproape la fiecare cuvânt la comitetul central. Acuzele sunt că sunt teme religioase, că nu sunt rime perfecte”, își amintește Maria Șleahtițchi, direoctoarea Muzeului Național al Literaturii Române.

Pavel Boțu a apărat și a promovat valorile autentice, a salvat cărțile unor confrați de condei, dar a fost ș ctitor.

*„A ctitorit în sensul direct al cuvântului sediul Uniunii Scriitorilor. A venit la conducerea Uniunii Scriitorilor într-o perioadă foarte complicată, după congresul din 1965, care a cerut grafia latină, limba română și a rezistat peste 20 de ani tuturor acestor persecuții, zdruncinături”, își amintește poetul Ion Hadârcă.

Și cele trei fiice ale lui Pavel Boțu: Nadina, Dorina și Ruxanda își amintesc cu drag de tatăl lor.

„Era foarte iubitor, foarte drăgăstos, duios, noi tare-l iubeam. Când venea, noi toate ne cuibăream la el în brațe”, își amintește Dorina Boțu.

Pavel Boțu s-a nascut în data de 14 iulie,1933 în satul Ceamașir, județul Izmail. Distinsul poet și om de stat a avut un sfârșit tragic. Întorcându-se de la o reuniune literară de la Moscova, scriitorul s-a sinucis prin împușcare la 17 februarie,1987 lângă satul Dubăsarii Vechi.

„Un poet-erou, care a sfidat timpul și regimul. A crezut în regim și regimul l-a eliminat. A fost un poet de mare clasă, a cântat Bugeacul -o zonă aparte a neamului nostru”, își amintește scriitorul Vladimir Beșleaga.

Expoziția, ce reunește lucrări din patrimoniul Muzeului Național al Literaturii Române și din arhiva familiei Boțu, poate fi vizitată până pe 20 octombrie.

Citește mai mult