Politic

Guvernul denunță trei acorduri cu CSI. Dorin Recean: „Nu are sens să facem parte din acorduri, care nu sunt respectate”

Guvernul Republicii Moldova a decis să denunțe trei acorduri încheiate în cadrul Comunității Statelor Independente (CSI) în perioada 1994-1997. Acestea se referă la domeniul micului antreprenoriat, crearea spațiului unic în educație și furnizarea privilegiată către Trupele de Grăniceri ale statelor-membre CSI a tehnicii speciale și altor mijloace necesare. Membrii Guvernului au argumentat că aceste înțelegeri nu mai sunt funcționale, contravin obiectivelor de integrare europeană și denunțarea lor nu ar afecta relațiile cu statele-membre CSI.

Acordului cu privire la susținerea și dezvoltarea micului antreprenoriat în statele membre ale CSI

Ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba, a propus denunțarea Acordului cu privire la susținerea și dezvoltarea micului antreprenoriat în statele membre ale CSI.

„Se propune spre denunțare din motiv că este în contradicție cardinală cu principiile și angajamentele noastre de integrare europeană”, a declarat ministrul Dumitru Alaiba.

Acordul, semnat la Moscova în ianuarie 1997, prevede elaborarea unei politici coordonate în domeniul susținerii și dezvoltării micului antreprenoriat; - participarea la crearea instituțiilor naționale și interstatale financiare, de creditare, leasing, investiționale și a altor fonduri și structuri în scopul dezvoltării stabile a micului antreprenoriat; - elaborarea de recomandări vizând armonizarea legislației cu privire la micul antreprenoriat.

„Nu putem coordona și armoniza cu ambele părți, asta esete sența”, a adăugat Alaiba.

„Poate și am putea, dle ministru, dacă nu am avea lipsa de respect față de companiile noastre. Ori de câte ori îi venea cuiva în cap se găsea cineva să interzică merele noastre foarte gustoase, vinurile noastre foarte bune, carnea calitativă crescută cu mâncare bio. Nu are sens să facem parte din aceste acorduri care nu sunt respectate”, a declarat premierul Dorin Recean.

Acordul de colaborare privind formarea spațiului unic educațional în CSI

Cel de al doilea Acord, propus pentru denunțare se referă la formarea spațiului unic în Educație în cadrul CSI. Documentul a fost semnat la Moscova în anul 1997.

„Pe parcursul anilor nu a fost valorificat acest acord. În ultimii peste zece ani, nu am participat la ședințele care au fost organizate la acest subiect. În dezvoltarea sistemului educațional ne-am orientat la sisteme mult mai transparente comparabile și compatibile cu cele din spațiul european. Din acest punct de vedere am fost susținuți de UE,UNESCO și alți parteneri internaționali. MEC consideră că acest acord nu este funcțional, nu este actual și propune denunțarea acestuia. Este de menționat că denunțarea acordului nu va afecta relațiile de colaborare cu statele membre ale CSI având în vedere că avem stabilite relații pe dimensiunea bilaterală”, a declarat ministrul Educației și Cercetării Anatolie Topală.

„Și eu sunt de acord că nu trebuie să avem un spațiu informațional care să promoveze imperialismul, agresiunea și alte valori de acest gen, rog să susținem”, a spus premierul care a pus la vot aprobarea hotărârii privind denunțarea acordului.

Acordului privind furnizarea privilegiată către Trupele de Grăniceri ale statelor-membre CSI a tehnicii speciale și altor mijloace necesare

Ministra Afacerilor Interne, Ana Revenco, a propus denunțarea Acordului privind furnizarea privilegiată către Trupele de Grăniceri ale statelor-membre CSI a tehnicii speciale și altor mijloace necesare, încheiat în anul 1994.

„Realitățile actuale, inclusiv în contextul de securitate sunt categoric diferite și acest Acord nu mai este de actualitate”, a declarat Revenco.

Împotriva denunțării acestor trei acorduri încheiate în cadrul CSI s-a pronunțat bașcanul UTA Găgăuzia, Irina Vlah, care săptămâna viitoare își încheie activitatea în această funcție.

Amintim că săptămâna trecută Parlamentul Republicii Moldova a votat retragerea din Adunarea Interparlamentară CSI precum și denunțarea acordului privind cooperarea în situații de urgență. Opoziția a criticat decizia majorități parlamentare opinând că Republica Moldova este o țară care află între vest și est și ar trebui să aibă relații de colaborare în ambele direcții.

Citește mai mult