ANSA: Un sfert din fructele și legumele comercializate în piață depășesc norma admisibilă de substanțe toxice
Pepenele galben, dovleceii și varza, sunt campioni la cantitatea de nitrați pe care o conțin. Potrivit speciliștilor, aproximativ un sfert din probele prelevate în piețele și tarabele din capitală depășesc norma admisibilă de substanțe toxice pentru organism. Totuși, inspectorii Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, spun ca înainte de ajunge în comerț, vânzătorii sunt obigați să testeze fructele și legumele în laborator.
În cadrul Laboratorului Central Fitosanitar a Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor zilnic sunt efectuate zeci de probe. Fructele și legumele trec prin mai multe etape. Întâi de toate, acestea sunt tocate și omogenizate, proces important pentru a asigura un rezultat cât mai precis, spun specialiștii.
„Avem aici proba la castraveți. Este nevoie să adăugăm reactivii. La nitrați se iau două probe ca să avem și proba dublicat ca rezultatul să fie cât mai exact. Aici am pus la vortexare pe cinci minute, are loc amestecarea, omogenizarea cât mai eficientă. După procesul de centrifugare urmează să filtrăm proba și să obținem soluția care va fi analizată. Această probă de castraveți are 127 de mg de nitrați, sunt castraveți din câmp deschis. Sunt foarte buni pentru că limita este de 150”, a spus Inga zolotcov, laborantă.
Procesul de determinarea reziduurilor de pesticide este mai complex și mai îndelungat.
„Noi trebuie să adăugăm soluție internă ca la sfârșit să calculăm rezultatul. După evaporare, proba se redizolvă în solvent de injectare și în dependență de analiză, obținem la final un mililitru sau două pentru analiza tehnică. Acum el face spălări și după injectează proba”, a declarat Maria Boeva, șefa Laboratorului control, reziduri.
Potrivit specialiștilor, rezultatele obținute în urma testării cu nitratometru nu sunt veridice, deoarece acestea nu pot fi verificate metrologic și nu sunt reglementate de legislație.
„Avem o limită maximă admisibilă prescrisă pentru un anumit produs în momentul când concentrația testată depășește această limită, atunci produsul este neconform, iar atunci când noi nu avem așa limită prescrisă, în baza la ce noi stabilim că este conform sau nu este conform. Cine a stabilit pentru nitratometrul cela că la mere trebuie să fie 100 mg/kg conținut de nitrați. Sigur că sunt nitratometre profesionale, dar la sigur nu se vând în mass market”, a declarat Tatiana Rotari, șefa Laboratorului fitosanitar.
Oamenii susțin că sunt cu ochii în patru, atunci când fac cumpărături:
„Ne uităm să fie proaspete, ne uităm după codiță, să nu fie stricate”. „Dacă legumele sunt coapte și gustoase, atunci le cumpărăm, uneori mai și gustăm”. „La încredere luăm fructele, legumele și ne uităm cum sunt ele, rotunde, frumoase, roșii, cum sunt la culoare”. „Se observă acelea care au erbicide, dar văd că sunt curate, sunt bătute un pic de piatră”.
Potrivit ANSA, pentru acest an au fost planificate 420 de probe pentru determinarea rezidurilor de pesticide și 300 de probe pentru determinarea conținutului de nitrați, atât pentru produse de import, cât și autohtone.