Economic

Susținere pentru fermieri: Guvernul a aprobat acordarea plăților directe pentru sectorul zootehnic

Acțiuni de încurajare pentru fermierii din țara noastră. Guvernul a aprobat un regulament prin care este prevăzută acordarea plăților directe pentru sectorul zootehnic, or asta înseamnă că pentru fiecare kilogram produs, aceștia ar putea primi bani de la stat. Doar că, agricultorii vor trebui să îndeplinească și anumite condiții între care să dețină o crescătorie de animale.

imagine simbol
Sursa: imagine simbol

Alexandru Munteanu din satul Bulboaca, raionul Anenii Noi, are în prezent la ferma sa în jur de 200 de vaci. Afacerea a inițiat-o în anul 2017, iar animalele le-a adus din Austria, Elveția și Germania. Preponderent, sunt de rasă pentru carne, dar produc și în jur de 2,7 tone de lapte zilnic. Inițial, laptele era vândut unei alte companii, însă acest lucru nu a fost rentabil.

„Din 2020, noi vindeam laptele la un alt producător de lactate. Prețul per litru care ni se oferea, practic nu acoperea nici cheltuielile ce ține de personalul care îngrijește de vaci și furajele de care au nevoie vacile anual. Am decis că ar fi mai rentabil pentru noi să investim în procesare”, a menționat Alexandru Munteanu.

Antreprenorul spune că a investit în utilajele pentru procesare în jur de 6,5 milioane de lei. A primit subvenții de la stat, iar acum susține că va aplica și pentru plățile directe care sunt oferite pentru sectorul zootehnic. Fermierul spune că nu se va opri aici.

„Și în prezent noi vrem să aplicăm la alt program guvernamental care este 373. La moment avem investiții în stație de biogaz, practic din deșeurile animaliere producem energie regenerabilă, producem gaz. Gazul îl ardem cu ajutorul unui generator și-l vindem la Energocom”, a adăugat Alexandru Munteanu.

Potrivit Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, vor fi achitate între 3000 și 5000 de lei per cap de bovină, în funcție de vârsta animalului, iar în cazul ovinelor - între 400 și 700 de lei. Aceleași sume sunt prevăzute pentru caprine, iar pentru cabaline între două mii și cinci mii de lei.

Ministerul prevede și plăți directe pentru litrul de lapte. Pentru laptele de vaci sunt prevăzuți trei lei, iar pentru cel de oi și capre - câte cinci lei. Autoritățile anunță că în anul în curs, pentru aceste măsuri sunt prevăzuți în buget aproape 330 de milioane de lei.

Citește mai mult