Demisii în Guvernul Recean: CV-ul miniștrilor demisionari
Ana Revenco și Anatolie Topală au fost numiți miniștri în guvernul condus de Natalia Gavrilița în august 2021, iar Lilia Dabija la începutul acestui an. Aceștia s-au remarcat prin reforme, dar și prin semnarea unor acorduri importante pentru țara noastră.
Ana Revenco este licențiată în relații economice internaționale și expertă pe subiecte ce țin de traficul de persoane și infracțiunile conexe. Până a ocupa fotoliul de ministru, a fost consiliera președintei Maia Sandu în domeniul apărării și securității naționale, totodată și secretar al Consiliului Suprem de Securitate. În anul 2001, a fondat Centrul Internațional La Strada Moldova, ONG pe care l-a condus 11 ani. Ulterior, a devenit șefă a Centrului pentru Combaterea Traficului de Persoane din cadrul IGP. Potrivit declarației de avere și interese pentru anul 2022, Ana Revenco a înregistrat anul trecut venituri din salariu în sumă de peste 222 de mii de lei, iar din alte surse - de peste 300 de mii de lei. De asemenea, este proprietară a două apartamente cu o suprafață totală de aproape 237 de metri pătrați și a unei construcții de peste 17 metri pătrați.
Anatolie Topală s-a remarcat prin reforma învățământului superior din anul 2022, care a constituit din reducerea, prin absorbție, a unor universități. Mai exact, din 16 instituții de studii superioare au rămas 11. Atunci, Topală a precizat că această reformă a fost necesară în contextul în care în unele universități se atesta o lipsă acută de studenți. Fostul ministru al Educației și Cercetării este doctor în științe fizico-matematice și conferențiar universitar. A fost secretar general al Ministerului Educației din 2019 până în 2021, iar anterior, a condus Agenția Națională pentru Curriculum și Evaluare, dar Agenția de Asigurare a Calității. Pentru anul 2022, Topală a indicat un venit din salariu de peste 205 mii lei și că deține un apartament de peste 117 metri pătrați.
Iar Lilia Dabija a exercitat funcția de ministră a Infrastructurii și Dezvoltării Regionale mai puțin de jumătate de an. De remarcat că, în această perioadă, a semnat Acordul privind participarea țării noastre la Mecanismul pentru interconectarea Europei, Republica Moldova fiind prima țară din afara UE care participă la acest program. Lilia Dabija este licențiată în drept, a fost secretar general al Ministerului Infrastructurii, expert și consultant în cadrul mai multe proiecte internaționale. Pentru anul trecut, a indicat un venit total de peste 560 de mii de lei și ca are în proprietate un apartament cu o suprafață de aproape 67 de metri pătrați.