Bani publici pentru partide: CEC a raportat ce sume au primit formațiunile politice în funcție de rezultatele obținute la alegeri
Partidele politice au primit anul trecut peste 38 de milioane de lei, alocații bugetare potrivit rezultatelor obținute la alegeri. Cei mai mulți bani au ajuns la PAS - peste 15 milioane. Alocațiile pentru partidul dizolvat al lui Ilan Șor au fost suspendate, a raportat președinta Comisiei Electorale Centrale în plenul parlamentului.
„Pentru anul 2022 a fost aprobată suma de 42 milioane 31 mii de lei și respectiv Comisia, prin hotărârea 264 a repartizat această sumă potrivit performanțelor partidelor politice. Din suma totală de 42 de milioane au fost repartizate efectiv 38 milioane 681 de mii de lei, deci 92 de procente”, a subliniat președinta CEC, Angelica Caraman.
Diferența de alocări și transferuri e justificată prin faptul că șase partide au fost sancționate. Partidul Șor scos în afara legii ar fi trebuit să obțină de la stat aproape trei milioane de lei. Formațiunea a fost declarată anticonstituțională și antidemocratică tocmai din cauza manipulărilor financiare și întreținere obscură din exterior.
Banii au fost împărțiți în funcție de rezultatele din ultimele trei scrutine: locale 2019, prezidențiale 2020, parlamentare 2021. Partidul Acțiune și Solidaritate a primit alocații în valoare de 15,76 milioane de lei. Potrivit CEC, PAS a cheltuit peste un milion de lei. Socialiștii au obținut de la stat aproape 8,4 milioane de lei și au cheltuit peste 2,4 milioane. Partidul Social Democrat European, PDM-ul reformat, are peste patru milioane de lei alocații și cheltuieli sub un milion. Comuniștii au participat la parlamentare în bloc împreună socialiștii, dar au primit și ei peste două milioane, în timp ce au cheltuit mai mult decât alocația publică.
Alocațiile publice sunt destinate pentru cheltuieli de întreținere a sediilor, deplasări, telecomunicații, birotică sau de audit. Potrivit raportului CEC, două partide au folosit banii de la stat contrar legii.