Externe

30 de centre sociale din România, închise în urma controalelor. Valoarea amenzilor date - peste 250 de mii de euro

Numărul centrelor pentru vârstnici, persoane cu dizabilități sau copii închise în urma controalelor autorităților din România a ajuns la 30, sâmbătă, în cazul altor 36 de astfel de unități fiind suspendată activitatea. Valoarea amenzilor date până în prezent depășește 250 de mii de euro, transmite news.ro.

Din raportările transmise de către agențiile județene pentru plăți și inspecție socială, respectiv a municipiului București, rezultă că în perioada 10-15 iulie, la nivel național au fost făcute controale la 2.658 de servicii sociale.

În total, au fost închise 30 de centre (sau componente ale acestora), din care 11 în București, câte două în Constanța, Dolj, Giurgiu, Maramureș, Teleorman și câte unul în Călărași, Hunedoara, Ialomița, Ilfov, Mureș, Neamț, Satu Mare, Tulcea și Vaslui.

De asemenea, a fost suspendată activitatea a 36 de centre, din Arad (1), București (16), Cluj (1), Dolj (1), Giurgiu (7), Ilfov (4), Olt (1), Satu Mare (1), Timiș (3), Vâlcea (1).

Au fost aplicate 114 sancțiuni contravenționale, din care 16 avertismente și 98 de amenzi, în cuantum total de 1.251.000 de roni sau 253.052 de euro.

Amintim că Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) au demarat o anchetă la trei centre de asistență din Voluntari și Afumați pentru tratamentele inumane la care erau supuși beneficiarii acestora. Mai multe persoane sunt reținute în dosarul „Azilele groazei”, inclusiv Ștefan Godei, cel care a pus la cale afacerea cu azilele pentru persoanele vârstnice.

Potrivit Europa Liberă România, ancheta DIICOT a venit după ce jurnaliștii de la Buletin de București și Centrul de Investigații Media au publicat pe 27 ianuarie 2023 o anchetă în care arătau ororile din „Casa Armonia” din Afumați și centrul „Sfântul Gabriel cel Viteaz” din Voluntari și Casa Cora. „Azilele groazei”, cum au fost numite ulterior de presă, era administrate de Asociația „Sf. Gabriel cel Viteaz”

În aceste cămine, oameni vulnerabili nu primeau mâncare și erau ținuți în mizerie și în propriile fecale, erau bătuți, plini de sânge. Din cele trei cămine din Voluntari și Afumați, cele 30 de persoane au fost duse la spital sau în centre din București. Medicii care i-au îngrijit pe bolnavi au declarat presei că nu au mai văzut oameni așa de slabi din cauza înfometării.

Bogdan Nigai

Bogdan Nigai

Autor

Citește mai mult