Postul vamal Sculeni, în proces de modernizare. Șapte piste noi de control vamal pe sensul de ieșire din țară au fost deschise
Postul vamal Sculeni se modernizează. Șapte piste noi de control vamal pe sensul de ieșire din țară au fost deja finalizate și, începând de astăzi, automobilele și autocarele de pasageri beneficiază de condiții de așteptare și de control europene. Până la sfârșitul anului, vor fi încheiate toate lucrările și pe sensul de intrare în vamă și în acest fel postul vamal va fi pe deplin modernizat.
Deschiderea noilor piste de control în punctul vamal Sculeni a condus la fluidizarea traficului atât pe sensul de ieșire din țară, cât și pe sensul de intrare. Oamenii s-au arătat mulțumiți de felul în care arată și funcționează acum vama.
„Nu este rând, nu este aglomerat, ne pare bine. Este frumos dar de dorit să nu fie vama, să trecem liber. Anterior rândul era mai mare și nu erau atâtea benzi. Acum avem cam patru cinci mașini, sperăm în 15, 20 de minute să traversăm.”;
„Este destul de mare, destul de aranjată. Eu cam rar vin dar când am venit într-adevăr erau rândurile lungi, când am intrat am stat și două ore. Dar acum este destul de aranjat, se trece repede.”;
În afară de cele șapte piste noi de control vamal pe sensul de ieșire, în vama Sculeni au apărut pavilioane și copertine noi, a fost betonată întreaga porțiune de drum și construită o platformă de scanare. Totodată, a fost construit un perete de protecție pentru scanerul mobil.
„Acum avem posibilitatea să creăm niște condiții mai bune pentru cetățeni și condiții mai optime și facilitarea trecerii frontierei la ieșirea din Republica Moldova, paralel va fi și la intrarea în Republica Moldova”, menționează directorul Serviciului Vamal, Igor Talmazan.
La evenimentul de inaugurare a Postului Vamal Sculeni a fost prezentă și președinta țării, Maia Sandu.
„Pentru noi modernizarea infrastructurii este o prioritate și acest proiect este o dovadă, este una dintre aceste dovezi și vom continua pentru că avem de reparat drumuri, avem de reparat poduri și de construit poduri noi. Sper că într-un viitor apropiat vom putea renunța cel puțin parțial la aceste puncte vamale”, a menționat șefa statului.
Proiectul este finanțat de Uniunea Europeană în cadrul Programului Operațional Comun România-Republica Moldova 2014-2020. Bugetul total al proiectului este de 10 milioane de euro, dintre care peste șase milioane reprezintă valoarea totală a grantului.