Creează opere de artă în toată Europa: Vorbim despre Iurie Platon, supranumit artistul total
Deși este stabilit de mai mulți ani în Germania, creează opere de artă în toată Europa, unde este apreciat, iar lucrările sale sunt achiziționate de colecționari și de prestigioase muzee. Cu toate acestea, dorul de baștină îl îndeamnă mereu să revină acasă. Vorbim despre Iurie Platon, supranumit artistul total, deoarece abordează la cel mai înalt nivel pictura, ceramica și sculptura.
O operă importantă a lui Iurie Platon este sculptura monumentului „Trenul durerii” din scuarul Gării, care a fost inaugurat acum zece ani.
„Când îl revăd acum, după 10 ani, parcă nu-mi vine a crede că eu l-am făcut. A fost un proiect foarte, foarte greu, care a durat foarte, foarte mult. Este o temă pe care așa simțeam eu că trebuie s-o fac. - Mai aveți asemenea monumente? - Sigur că nu și nu cred că voi avea vreodată”, a mărturisit Iurie Platon.
După ce a lucrat vara aceasta la o tabără de sculptură din Danemarca, Iurie Platon a revenit la Chișinău, orașul care se regăsește în multe dintre lucrările sale.
„La vârsta de 11 ani practic prima dată venisem de mânuță cu mămica spre școală unde trebuiau să fie examenele de admitere. Pășeam pe străzile acestea, nu-mi dădeam seama că sunt clădiri, sunt pomi, vedeam numai niște labirinturi, niște străzi lungi până la infinit, ca un fel de labirinturi din lumini și umbre”, mărturisește artistul plastic.
Prima impresie de acum aproape 50 de ani, luminile și umbrele, ritmul, culorile orașului se regăsesc în compoziția la care lucrează acum, dar și în multe alte picturi. Un loc aparte în creația artistului îl au peisajele rurale. Vara trecută a descoperit locuri pitorești la Vadul-Rașcov și Socol.
„Sigur, coloritul Franței este extraordinar de spectaculos, în Germania tot sunt foarte multe locuri, pur și simplu motivele acestea de acasă mă atrag, dar celelalte nu sunt ale mele, chiar și în Germania, eu mă uit pe geamul casei sau al atelierului, totul este impecabil, frumos, dar îmi dau seama că vederea asta nu este a mea, nu mă mișcă”, menționează Iurie Platon.
Pe de altă parte, Iurie Platon susține că europenii privesc cu alți ochi tot ce ține de cultură.
„Lumea este mult mai bine pregătită, chiar cei care nu prea au văzut o expoziție, altfel privesc lucrările, ei sunt mult mai sensibili la frumos ca noi”, spune artistul.
Până la sfârșitul verii, Iurie Platon va participa la două tabere de sculptură în lemn din Republica Moldova, iar la toamnă va avea două expoziții personale: una la Muzeul Național de Artă al Moldovei, iar alta în Germania.