Un pod peste râul Nistru, care va face legătura dintre Republica Moldova și Ucraina, va fi construit până în anul 2025
Un pod peste râul Nistru, care va face legătura dintre Republica Moldova și Ucraina, va fi construit până în anul 2025. Este vorba de podul rutier transfrontalier, în zona localităților Cosăuți – Yampil. Construcția podului va asigura conexiunea rețelei de drumuri prin zona de est a Republicii Moldova la rețeaua de drumuri trans-europene, a precizat ministrul Infrastructurii și dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, care a prezentat proiectul în plen. Ratificarea acordului dintre Guvernul Republicii Moldova și Cabinetul de Miniștri al Ucrainei a fost votată în lectură finală de 57 de deputați.
Construcția podului va asigura conexiunea rețelei de drumuri prin zona de est a Republicii Moldova la rețeaua de drumuri trans-europene, a declarat ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu. Potrivit lui, acest lucru va facilita comerțul, precum și va spori rolul pe care îl are Republica Moldova în calitate de legătură dintre statele Uniunii Europene și statele vecine.
„Stimați colegi, este incredibil că au trebuit să treacă peste 10 ani ca ideea de a avea un pod peste Nistru în zona de nord a țării să ajungă la un acord semnat în 2023. Podul peste Nistru va răspunde necesităților cetățenilor pentru mobilitate și va impulsiona comerțul atât pentru Moldova, cât și pentru Ucraina. Studiul de fezabilitate realizat în anul 2018 a arătat că, zilnic, podul ar putea fi folosit de aproximativ 4600 de autovehicule, iar către anul 2041 se așteaptă o creștere de până la 10.200 de autovehicule zilnic”, a declarat Andrei Spînu.
Potrivit Acordului, Guvernul Ucrainei va asigura finanțarea proiectului tehnic al podului, inclusiv construcția acestuia și a infrastructurii conexe pe teritoriul său, iar Guvernul Republicii Moldova va asigura construcția infrastructurii rutiere conexe de pe teritoriul statului nostru.
De asemenea, urmează a fi încheiat un acord separat pentru întreținerea ulterioară a podului. Lucrările urmează a fi încheiate până în anul 2025.
Podul va avea o lungime de peste 1400 de metri, două benzi de circulație și două trotuare pietonale pe ambele părți. Amintim că, în luna februarie, anul trecut, Cabinetul de miniștri de la Chișinău a aprobat semnarea Acordului, tot atunci fiind demarate și lucrările de construcție.
Acestea urmau să fie finisate în termen de doi ani, însă au fost stopate din cauza războiului declanșat de Rusia împotriva Ucrainei. Astfel, Acordul dintre Republica Moldova și Ucraina a fost semnat abia luna trecută, la Kiev.