Social

Deși admiterea e în toi, elevii nu se îmbulzesc să depună actele la școlile profesionale

Deși în companiile și instituțiile din țara noastră sunt zeci de locuri vacante, în care sunt necesari de la lăcătuși la specialiști IT, admiterea în colegii și școlile profesionale bate pasul pe loc. În unele colegii din Soroca, de exemplu, din 60 de locuri disponibile la buget, abia dacă sunt 30 de solicitări, iar la unele specialități în general nu există nicio cerere. Autoritățile spun că, pentru a-i motiva pe tineri să vină la studii, implementează programe noi și îmbunătățesc curricula.

facebook.com/Colegiul Pedagogic „Mihai Eminescu” din Soroca
Sursa: facebook.com/Colegiul Pedagogic „Mihai Eminescu” din Soroca

Deși admiterea este în toi, elevii nu se îmbulzesc să depună actele la școlile profesionale. La Colegiul de Arte „Nicolae Botgros” din Soroca, sunt disponibile 60 de locuri, deocamdată doar 37 au fost ocupate.

„Aici nu este suficient doar certificatul de studii gimnaziale pentru a participara la concurs, în primul rând candidații care depun dosarul trebuie să aibă și un talent. Dacă vorbim de Biblioteconomie, trăim într-o epocă unde tineretul nu dorește să citească, nu îndrăgește cartea, dar sunt copii care vor să facă Biblioteconomie și îi așteptăm cu drag”, afirmă Emilian Guțu, director al Colegiului de Arte „Nicolae Botgros”.

Situația este similară și la Școala Profesională. Administrația susține că deși li se oferă bursă, cămin, dar și alte facilități, deocamdată doar 50 de elevi au optat pentru această instituție.

„Este complicat să mai dezvoltăm și un alt program de studii deoarece sunt din ce în ce mai putini elevi în instituțiile gimnaziale. Le propunem studii de calitate, deoarece toate patru programe sunt acreditate de ANACEC, elevii beneficiază de o masă gratuită pe zi, căminul asigură cazare și prețul este redus, beneficiază de bursă”, susține Ivan Luța, directorul Școlii Profesionale din Soroca.

La Colegiul Pedagogic „Mihai Eminescu”, urmează să-și facă studiile în acest an 220 de elevi. Tatiana Vișniovaia, directoarea Colegiului, spune că la specialitatea de teologie, de doi ani, nu s-a mai înscris niciun candidat.

„Faptul respectiv ne întristează și considerăm că elevii din gimnaziu nu sunt motivați și poate că nu sunt expliciți în conținutul acestor domenii, cât sunt de necesare ele în Republica Moldova. De doi ani nu mai avem admitere la o specialitate extraordinară, cum ar fi teologia. Anul acesta un singur sunet am avut care ne-a întrebat dacă mai avem teologie, dar o grupă de elevi nu poate să existe cu un elev, minimum 10.”

În raionul Soroca sunt patru instituții de învățământ profesional.

Citește mai mult