Social

Atenție la căpușe! În primele șase luni, în Republica Moldova se înregistrează o creștere a incidenței bolii Lyme

În primele șase luni, în Republica Moldova se înregistrează o creștere a numărului de moldoveni care s-au îmbolnăvit de boala Lyme, după ce au fost înțepați de căpușe, față de aceeași perioadă a anului trecut. Specialiștii trag un semnal de alarmă: căpușele se hrănesc cu sânge și pot transmite bacteria periculoasă care produce boala. Oamenii sunt îndemnați să poarte îmbrăcăminte cu mânecă lungă, pantaloni lungi, când merg la vilă, la picnic sau în câmp deschis, iar în cazul în care au depistat pe corp o căpușă să se adreseze după ajutor la medic.

IMSP AMT Botanica
Sursa: IMSP AMT Botanica

Iulia Boldescu, acum câteva zile, a fost mușcată de o căpușă în Parcul Catedralei din capitală. Femeia spune că a tras o sperietură zdravănă și nici prin cap nu i-a venit să o scoată de una singură.

„S-a inflamat, s-a făcut locul roșu, a apărut mâncărime. Și, de frică să nu rămână acolo capul căpușei, ceea ce deloc nu este indicat, am mers la medic. Este periculos pentru că atunci când vrei să scoți căpușa rămâne de regulă capul și cred că se elimină o substanță care ar putea produce probleme de sănătate.”

Dacă unii oameni spun că nu dau atenție înțepăturilor de căpușe și, de regulă, atunci când le identifică pe corp, le scot în condiții de casă, alții apelează la medic.

VOX: „O scoteam, o ucideam. Și le scoteam și de la vacă, de la câini, de la pisici, le aruncam. O pată roșie, așa, mai rămânea.”;

„Eu niciodată nu m-am confruntat cu căpușele, dar, dacă mi se va întâmpla un asemenea lucru, sigur că voi merge la medic.”;

„La vilă, peste o jumătate de oră, eram acoperiți de căpușe, fiecare din noi avea câte 10-20. Întotdeauna dezinfectăm locul, dar în primul rând le scoatem imediat cu penseta.”

Datele Agenției Naționale de Sănătate Publică arată că, în primele șase luni ale acestui an, 75 de moldoveni s-au îmbolnăvit de Lyme - una dintre cele mai grave maladii care este transmisă prin înțepătura căpușei. Numărul îmbolnăvirilor fiind în creștere cu 20 la sută față de aceeași perioadă a anului trecut, odată cu ridicarea restricțiilor legate de pandemie.

„Boala Lyme, care este o boală destul de gravă, afectează mai multe organe, afectează și sistemul nervos, afectează și sistemul cardiovascular. Este important să nu o strivim, că atunci va elibera mai multe toxine, care sunt periculoase, dar să o apucăm cu o pensetă, dacă putem de cap și nu de corp, iar locul unde a fost mușcătura căpusei să-l spălăm cu apă cu săpun, după care s-o dezinfectăm cu alcool etilic”, recomandă Luminița Suveică, doctor în medicină.

Potrivit Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, doar în anul trecut în jur de 150 de persoane din țara noastră s-au îmbolnăvit de Lyme, după ce au fost înțepate de căpușe, 37 fiind copii.

GdS
Sursa: GdS

Citește mai mult