Cultură

In memoriam Maria Bieșu. Ilustra cântăreață ar fi împlinit 88 de ani

Vocea ei ne-a dus faima în lumea întreagă, unde a avut parte de aplauze, premii, titluri, iar de fiecare dată revenea cu dragoste și dor acasă, la familie și la spectatorii săi fideli! Vorbim despre celebra Maria Bieșu, primadona Operei Naționale, care ar fi împlinit astăzi 88 de ani. Florile, dragostea și toată recunoștința i-au fost aduse la locul de veci din Cimitirul Central al capitalei.

De la debutul în opera „Tosca” de Puccini în 1962 până la ultimele mari roluri din repertoriul universal, vocea sublimă, firea artistică, talentul excepțional, dragostea de muzică ale Mariei Bieșu au fascinat publicul de acasă și din lume.

„Am avut norocul să o cunosc chiar de la începutul carierei fiind la Radio și TV, când am avut posibilitatea și fericirea și norocul să realizez niște emisiuni cu această extraordinară, mare cântăreață. Maria Bieșu într-adevăr, este o stea de primă mărime”, relevă Aurelian Dănilă doctor în studiul artelor.

Zeci de oameni au venit la Cimitirul Central să-i aducă un omagiu Mariei Bieșu.

„Eu îmi amintesc în felul meu, ca de o bunică, mamă, care mi-a dat sfaturi de care până acum țin cont. Și-i plăcut că oamenii n-o uită”, afirmă Tatiana Chiriliuc, nepoata Mariei Bieșu.

„Nu mint, în fiecare zi aproape, mă gândesc la Maria Bieșu, persoana cu care noi trebuie să ne mândrim secole întregi. Ne-a dus faima pretutindeni, o voce extraordinară, un timbru pe care nu l-a avut nicio cântăreață din lume”, spune compozitorul Constantin Rusnac.

„Am venit astăzi aici pentru că mă leagă foarte multe de Maria Bieșu. Atunci când era în viață am colaborat foarte mult, aproape în fiecare săptămână aveam concerte de romanțe, precum și de muzică populară”, rememorează Petre Neamțu, director artistic al Orchestrei de Muzică Populară „Folclor”.

Colectivul Teatrului National de Operă și Balet „Maria Bieșu” se străduie să fie la înălțimea culmilor atinse de celebra cântăreață.

„Un eveniment mai proaspăt, festivalul nostru care a fost la Saaremaa din Estonia, m-a marcat foarte mult. În afară de succesul pe care l-a avut echipa Operei Naționale, succesul l-a avut și Maria Bieșu. La toate posturile TV și radio s-a vorbit despre Maria Bieșu, au pus înregistrările Mariei Bieșu, Cio-Cio-San și a răsunat în toată piața, la toate posturile TV”, afirmă Nicolae Dohotaru, director și dirijor al Teatrului National de Operă și Balet „Maria Bieșu”.

Cea mai bună Cio-Cio-San a lumii, titlu cucerit de Maria Bieșu în 1967, la Concursul Internațional din Japonia, s-a născut în data de 3 august 1935, în satul Volintiri, Ștefan Vodă. Marea cântăreată s-a stins din viață la 16 mai 2012.

Citește mai mult