Dmitrii Rogozin și șeful guvernului pro-rus regional, Vitali Hoțenko, au fost răniți într-un hotel din Donețk
Fostul reprezentant al Kremlinului la Tiraspol, Dmitrii Rogozin, a fost rănit în Donețk, în timpul unui atac asupra hotelului în care acesta își sărbătorea ziua de naștere, scrie presa rusească. Fostul șef al agenției „Roskosmos”, care în prezent este șeful consilierilor militari „Țarskye volky”, a împlinit 59 de ani.
Tot în acel atac a fost rănit și șeful guvernului pro-rus de ocupație din Donețk Vitalii Hoțenko. În imaginile publicate pe Telegram se văd mese aranjate cu tacâmuri și sticle de alcool.
Reprezentanții lui Rogozin și Hoțenko au declarat pentru TASS și RIA Novosti că cei doi se află în afara pericolului.
„Am fost rănit în spate. Voi trăi”, a comentat Rogozin de pe patul de spital pentru Russia Today, precizând că glontele a pătruns la distanța de un centimetru de coloana vertebrală.
Potrivit UNIAN, fostul șef al companiei „Roscosmos” s-a ales cu răni de schijă la cap, fese și coapsă. În urma atacului două persoane au decedat, iar cinci au fost rănite.
Asistentul lui Rogozin a declarat că atacul poartă un caracter intenționat.
După declanșarea ofensivei ruse împotriva Ucrainei pe 24 februarie, Rogozin, care a fost ambasador al Rusiei pe lângă NATO, s-a remarcat prin declarațiile sale agresive la adresa Occidentului, și avertismentele că războiul ar putea aluneca într-o confruntare nucleară.
Rogozin a fost implicat direct în conflictul transnistrean, așa cum o recunoaște în cartea sa „Dușmanul poporului”. Rogozin susține că a luptat cu arma în mână în războiul din regiunea transnistreană, în 1992, împotriva moldovenilor pe care îi numește „fasciștii români”. După conflictul transnistrean, Dmitri Rogozin s-a implicat în politica rusă. În 1997 devine membru al Dumei de Stat, tot atunci a înaintat o inițiativă legislativă privind alipirea regiunii transnistrene la Federația Rusă.
Dmitrii Rogozin a fost viceprim-ministrul al Guvernului Federației Ruse, iar în martie 2012, președintele rus Dmitri Medvedev l-a numit reprezentant special al Kremlinului la Tiraspol. De asemenea, Rogozin a fost și copreședinte al comisiei interguvernamentale de cooperare comercial-economică. Ulterior, Rogozin a fost numit șef al Agenției rusești „Roskosmos”, fiind demis în 2022 din această funcție.
În iulie 2017, Guvernul de la Chișinău l-a declarat pe Dmitrii Rogozin persona non grata, în urma unor aprecieri defăimătoare la adresa Republicii Moldova și, implicit, a cetățenilor țării noastre. Deși acea interdicție de intrare în Republica Moldova, Rogozin a urcat în avion, în intenția de a ajunge la Chișinău, însă aeronava în care se afla nu a primit drept de survol a spațiului aerian al României din cauza sancțiunilor Uniunii Europene împotriva mai multor oficiali ruși, între care și Rogozin. Avionul a făcut cale întoarsă și a aterizat de urgență la Minsk, deoarece nu mai avea combustibil.