Cultură

Eveniment aniversar: La Chișinău a fost adus un omagiu lui Eugen Cioclea - „cel mai trist poet al Europei”

S-a declarat „cel mai trist poet al Europei” și a adunat mereu spiritele alese prin creația sa incendiară, meditativă, rebelă. Vorbim despre Eugen Cioclea, poetul, eseistul și jurnalistul care ar fi împlinit astăzi 75 de ani. La biblioteca „Onisifor Ghibu” din capitală a avut loc un eveniment aniversar. Au fost expuse cărți, fotografii, manuscrise inedite, iar prietenii l-au readus în actualitate pe Eugen Cioclea prin amintiri, recitaluri, prin noi idei de a populariza creația celui care afirma „eu îmi propun să scutur Universul”. A scuturat, cu adevărat, universul poeziei.

imagine simbol
Sursa: imagine simbol

„Pentru mine versul cel mai teribil al lui Cioclea, și-i știu o bună parte pe de rost, că am fost mai mult decât prieteni este din "Dați totul la o parte ca să văd", "Nesuferita schimbare la față". Și-a consumat viața în niște turații extraordinare. Poezia lui este ardere la cea mai mare tensiune. Are dreptate Leo Bordeianu. Eugen Cioclea nu putem să-l revendicăm între 80-zeciști, 70-zeciști, 60-zeciști. Eugen Cioclea este un poet pentru totdeauna”, a declarat poetul Emilian Galaicu-Păun.

„Îl cunosc din lecturi și, mi se pare, într-adevăr o voce inconfundabilă a poeziei românești din Basarabia. A avut un fel aparte de a gândi lumea, de a-și construi discursul, unul foarte rebel, dar care se fundamentează pe lecturi, o vasta cultură”, constată profesor universitar Anatol Moraru.

„El a fost poet în imagine. Uita-ți-vă: eu sunt pictor și el era poet. Legătura dintre noi era această pictură, dar pictura lui în poezie și pictura mea - în culoare. Deci, pentru mine este un pictor, cel mai mare din Moldova poet”, a afirmat artistul plastic Ala Rusu.

În ideea de a readuce în atenție moștenirea poetică a lui Eugen Cioclea, Dumitru Dan Maxim a lansat noul său poem intitulat „Mergeam la braț cu Moartea lui Eugen Cioclea”.

„Un poem cu o serie de citate din Cioclea, din poeziile lui și o luptă a lui Cioclea, cel viu sau, a noastră, a cititorilor care rămânem în lecturile poetului și a necunoscutului Cioclea care urmează să-l descoperim”, spune Dumitru Dan Maxim.

Creația lui Eugen Cioclea reprezintă o sursă valoroasă pentru cercetători. Vitalie Răileanu a scris deja două cărți despre moștenirea regretatului poet.

„În laboratorul de cercetări literare "Onisifor Ghibu" avem o parte din manuscrisele lui Eugen Cioclea, oferite de fiica lui asupra cărora noi acum muncim și iată un volum de 65 de poeme inedite care vor fi oferite cititorilor. Îl citez acum pe Eugen Cioclea: "Vreau să vâjâi prin poezie ca o tornadă!" Acesta este Eugen Cioclea”, a menționat criticul literar Vitalie Răileanu.

Cel mai trist poet al Europei s-a născut în data de 4 august 1948. A studiat matematica la universitatea din Moscova, a lucrat ghid, traducător, ajutor de mașinist cu programare automată, redactor-șef al ziarului "Tineretul Moldovei". Și mereu a scris versuri. Eugen Cioclea s-a stins din viată la 10 octombrie 2013.

Citește mai mult