Electorala

Începe perioada electorală pentru alegerile locale generale din 5 noiembrie

Pe 7 august începe perioada electorală pentru alegerile locale generale din 5 noiembrie, de desemnare și înregistrare a candidaților la funcțiile de primar și consilieri locali, potrivit programului calendaristic, aprobat de Comisia Electorală Centrală. Campania electorală propriu-zisă începe pe 6 octombrie, zi din care este permisă și agitația electorală în favoarea candidaților.

Programul calendaristic pentru organizarea și desfășurarea alegerilor locale din această toamnă include 99 de acțiuni divizate în 12 capitole. Potrivit programului, la data de 7 august demarează perioada electorală care durează până în ziua confirmării rezultatelor alegerilor de către organele competente, dar nu poate fi mai mare de 120 de zile, a explicat secretarul CEC, Alexandr Berlinschi.

„Avem termene diferite atunci când vorbim de nivelul al doilea. Reamintesc că acel termen de 6 septembrie care pot fi desemnați candidați la primari municipiul Chișinău, primarul municipiului Bălți, precum și candidații la funcțiile de consilier de nivel al doilea în cele de 32 de raioane. De asemenea este indicat termenul limită privind desemnarea candidaților la funcțiile elective pentru circumscripțiile electorale de nivelul I. Nu mai devreme de 26 septembrie pot fi desemnați candidații la funcțiile cheie în cele 896 de circumscripții electorale. La 6 octombrie se va începe campania electorală sau agitația electorală”, a subliniat Alexandr Berlinschi.

Pe parcursul perioadei electorale, se constituie consiliile electorale de circumscripție de nivelul întâi și birourile electorale ale secțiilor de votare. Comisia Electorală Centrală stabilește modelul buletinelor de vot, precum și ștampilele utilizate de organele electorale.

Până la înregistrarea concurentului electoral, adică în perioada electorală, partidul, candidatul independent sau blocul electoral nu poate organiza nicio acțiune de propagandă, de convingere a electoratului. Candidații se pot înregistra în calitate de concurent electoral până la data de 6 octombrie. După înregistrarea acestora, va începe campania electorală, care se desfășoară cu scopul de a-i determina pe alegători să-și exprime voturile pentru alegerea unui anumit concurent electoral.

Amintim că în Registrul de Stat al Alegătorilor sunt înscriși aproximativ 3,3 milioane de alegători. Cei mai mulți dintre aceștia, peste 650 de mii, se află în municipiul Chișinău, iar cei mai puțini sunt înregistrați în raioanele Basarabeasca, Dubăsari și Dondușeni, unde numărul de cetățeni cu drept de vot ajunge până la 30 de mii.

Până acum, mai multe partide politice și-au prezentat deja candidații pentru funcția de primar al Municipiului Chișinău, printre care Mișcarea Alternativa Națională, Partidul Acțiune și Solidaritate, Platforma Demnitate și Adevăr, Partidul Dezvoltării și Consolidării Moldovei, Coaliția pentru Unitate și Bunăstare, precum și partidul Acasă Construim Europa, PSRM, Democrația Acasă, Partidul Liberal, Mișcarea Social-Politică „Liga Orașelor și Comunelor” și Partidul Social-Democrat European.

Ultima dată, alegerile locale generale au avut loc în anul 2019.

Citește mai mult